Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý průmysl překvapivě šlápl na brzdu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Německý průmysl v červnu překvapivě šlápl na brzdu. Poklesl meziměsíčně o 1,4%, a to zejména kvůli propadu produkce investičních celků. I přes červnové zpomalení, ale německý průmysl meziročně zůstává v kladných číslech a přispívá pozitivně k růstu německé ekonomiky, informuje Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Na německé podniky mohla v průběhu června dolehnout rostoucí nervozita z řecké krize. Její význam ale pravděpodobně nebyl velký. Za výraznější hrozbu považujeme zpomalující poptávku z Číny, která patří k největším obchodním partnerům Německa. Negativní dopad Číny se navíc může v druhé polovině roku ještě prohlubovat. Německým podnikům na druhé straně pomáhají levnější ceny ropy, slabší euro a rekordně levné peníze. 

I proto nálada mezi německými podnikateli zůstává na velice vysokých úrovních a dobře se vyvíjejí i nové zakázky. Nepřikládáme proto červnovému číslu v tuto chvíli zásadní váhu. Čísla za HDP by měla navíc brzy ukázat, že německá ekonomika především díky rostoucí spotřebě domácností v druhém kvartále zrychlila tempo růstu na 1,5%. A to je dobře i pro Česko, která má ze všech středoevropských ekonomik vůči Německu největší expozici.

Témata:  průmysl Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy