Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi na letní dovolené přibírají. Přečtěte si proč

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi se na letní dovolené v jídle příliš neomezují. Ambice zhubnout na dovolené nemáme. Spíše naopak. Polovina z nás jí přibližně stejně jako doma. Téměř stejný počet Čechů si ale jídlo na dovolené pořádně užívá. Třetina lidí dokonce uvedla, že na dovolené přibere. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který mezi svými klienty udělala cestovní kancelář Blue Style.

„Souvisí to také s tím, že si Češi v posledních letech oblíbili all-inclusive zájezdy. Ty ještě před deseti lety tvořily pouze pět procent prodejů všech zájezdů. Dnes je to u naší cestovní kanceláře přibližně devadesát procent,“ vysvětluje Lenka Berberi, obchodní ředitelka CK Blue Style, která každoročně na letní dovolenou vyšle přes 130 tisíc Čechů. Přibírání na dovolené však není nijak drastické. Čeští turisté nejčastěji uvádějí, že se údaj na váze zvedl o dva kilogramy.

Obliba sportování na dovolené roste

Kromě jídla se na dovolené samozřejmě věnujeme i jiným činnostem. Jednoznačně nejčastější je opalovaní, které je oblíbené u 75 % Čechů. Není překvapením, že slunění je na dovolené nejpreferovanější činností u třetiny žen, zatímco jen u pětiny mužů. Většina českých turistů jej kombinuje s výlety do přírody (70 %) a s poznáváním památek (65 %). Více než polovina Čechů na dovolené také sportuje, pro každého desátého Čecha je to hlavní náplní dovolené. Čtyři z deseti Čechů se na dovolenou těší také kvůli sexu. Ženy (42 %) dokonce o něco víc než muži (40 %). Roste obliba i dalších aktivit. Zatímco vloni se nakupovaní věnovala čtvrtina českých turistů, letos to je více než třetina. Téměř o padesát procent vzrostla také obliba surfování, nikoliv však na vlnách, ale na internetu. Skokanem roku jsou adrenalinové sporty. Ještě v loňské sezóně je vyhledávalo na letní dovolené pouze 5 % Čechů. Letos je to podle průzkumu CK Blue Style téměř trojnásobek. „Je to dáno jednak aktivnějším životním stylem posledních let, tak i rozšiřující se nabídkou služeb v destinacích. Kromě toho roste také obliba animačních programů pro děti i dospělé,“ doplňuje Lenka Berberi.

Více než třetina Čechů jede na dovolenou bez partnera

Ze statistik CK Blue Style vyplývá, že s partnerem i dětmi na letní dovolenou vyráží 30 % Čechů. Stejný počet lidí jede v páru bez svých ratolestí. „Čtyřicet procent českých turistů tráví svou dovolenou bez partnera a vyrazí raději s kamarády, kolegy nebo rodiči. Nezanedbatelná je také část těch, kteří jedou na dovolenou úplně sami, s milencem nebo milenkou,“ dodává Lenka Berberi.

Témata:  dovolená Cestování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy