Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaká bude cena benzínu a nafty ve druhé polovině prázdnin?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Druhá polovina letních prázdnin bude pro české motoristy příznivá. Ceny pohonných hmot by se až do konce srpna neměly zásadně odchýlit od těch současných. Vyplývá to z odhadů společnosti ARMEX Oil, největšího soukromého dodavatele ropných produktů v Česku*. Vyplňují se tak květnové odhady společnosti, která předpovídala, že se cena Naturalu 95 a nafty v hlavní letní motoristické sezóně nedostane nad 35 korun za litr. Natural se nyní prodává v průměru za 33 korun na litr, nafta je ještě o zhruba dvě koruny levnější, informuje ARMEX Oil.

Hlavními faktory, které ovlivňují vývoj ceny pohonných hmot u nás, jsou cena ropy a kurz amerického dolaru vůči euru. „Cena ropy dlouhodobě pozvolna klesá především kvůli vysokým zásobám a převaze nabídky nad poptávkou. To se odráží i na trzích s pohonnými hmotami. Kurz dolaru, jakkoliv je jeho denní volatilita vysoká, již neposiluje tak razantně, jako na počátku roku. Je tedy více než pravděpodobné, že až do konce prázdnin nebudou čeští řidiči tankovat pohonné hmoty dráž než před jejich začátkem,“ uvedl Hynek Sagan, generální ředitel společnosti ARMEX Oil.

Přestože letní sezóna není z pohledu prodejců pohonných hmot nijak výjimečná, řidiči ji vnímají mnohem senzitivněji. „Hlavní letní sezóna na ceny paliv žádný zásadní vliv nemá. Jsou roky, kdy jsou ceny pohonných hmot v létě nejvyšší, ale takových roků je statisticky poskrovnu. Zákazníci však v letní sezoně jezdí víc a jsou tedy na jakékoliv zdražení v létě zásadně citlivější, než je tomu v jiných obdobích roku. Letošní vývoj cen pohonných hmot svědčí o tom, že i vyšší spotřeba motoristů ceny nijak neovlivňuje,“ uvedl Hynek Sagan.

Společnost ARMEX Oil vlastní síť 13 čerpacích stanic, zaměřuje se ale především na velkoobchodní prodej pohonných hmot. Firma s obratem přes 14 miliard korun je součástí skupiny ARMEX, do které patří také další distributor pohonných hmot TRANSCARGO, dodavatel energií ARMEX ENERGY a inženýrská společnost ARMEX Invest. Skupina ARMEX patří podle žebříčku Czech Top 100 mezi 40 největších firem v zemi.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy