Cesta k moři podraží. Chorvatsko plánuje zavést další poplatky

Chorvaty obtěžují neustálé kolony, které mají na svědomí turisti mířící k moři. Rozhodli se situaci řešit a uvažují o zavedení dálničních známek, které by nejen urychlily dopravu, ale přinesly by i více peněz do státní kasy. Na sedm dní bychom za ni měli zaplatit 810 korun.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

Nekonečné dopravní zácpy komplikují životy tisícům Chorvatů. Poslední kapkou byly víkendové kolony, které byly zatím nejhorší za celé prázdniny a způsobily řidičům mnohahodinové zpoždění. Ministr hospodářství Goranko Fižulić v dopise na svém Facebookovém profilu apeloval na ministra dopravy Hajdaše Dončiće, aby situaci řešil.

"Kilometrové kolony vznikají především v důsledku čekání na zaplacení mýtného," uvedl v dopise a žádal, aby ministr vysvětlil lidem, proč se zavedením známek váhá. Jenže ministr dopravy později zveřejnil prohlášení, že vláda pracuje na tzv. modelu B, který má za cíl dálniční známky zavést a pokusit se tak mimo jiné snížit státní dluh a vybrat více peněz na opravu silnic. Píše o tom chorvatský Večernji list.

Zvýšení příjmů

Chorvatsko se dálničními známkami inspirovalo u svých slovinských sousedů. Ti například v roce 2013 vybrali na dálničních poplatcích 327 milionů eur, zatímco Chorvati jen 185. Přitom Chorvatsko má jednou tak dlouhou síť dálnic, než Slovinsko.

Zavedením známek by ušetřilo také na platech výběrčích mýta, které teď spolykají téměř třetinu peněz, které stát na mýtném vydělá.

Vláda zatím počítá se zavedením ročních dálničních známek pro domácí automobily a časově omezených pro zahraniční. Pokud by turisté chtěli využít chorvatské dálnice, museli by si koupit minimálně sedmidenní známku, která by je vyšla na 30 eur, v přepočtu na 810 korun. Chorvatsko by si prodejem známek ročně přišlo na 509 milionů eur.

Konečné datum, kdy Chorvatsko k zavedení dálničních známek přistoupí, zatím není známo. Vláda si od něj ale kromě vyšších příjmů slibuje také větší bezpečnost na cestách a snížení nákladů na opravy ostatních typů silnic. 
  

Témata: Cestování | Chorvatsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky