Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sladíte medem? Tak si připravte peněženky. Ceny půjdou nahoru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ceny medu podle včelařů půjdou nahoru. Přestože letos bude medu dostatek, včelaři se chystají zdražit. Důvodem je nejen to, že mnozí přišli o včelstva, ale i fakt, že u nás je med nejlevnější ze všech okolních zemí. Připlatit si budeme muset asi tak 30 až 40 korun za kilo.

Po loňské špatné snůšce jsou včelaři letos spokojeni. Zároveň ale většina z nich tvrdí, že musí zdražit. "Někteří včelaři se tak trošku stydí nebo mají obavu z vyšší ceny medu. Nemůžou ale donekonečna prodávat med za 120 korun," tvrdí zlínský včelař Josef Okál.

Včelí mor loni a letos na jaře ve Zlínském kraji zdecimoval až pětinu včelstev. Navíc současné ceny podle včelařů neodpovídají vynaloženým nákladům, času a úsilí.

Za kilogramovou sklenici lesního medu tak zřejmě už brzy zaplatíme i o čtvrtinu víc. Bude to kolem 150 korun za kilogram, příští rok předpokládám, že by si med zasloužil cenu kolem 180 korun za kilo," říká včelař Jiří Kalenda.

Roční spotřeba medu je u nás zhruba půl kilogramu na osobu. Jestli tedy zdraží na očekávaných 180 korun, každý z nás si připlatí zhruba dvacetikorunu.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy