Laciné, dvakrát placené aneb jak se nespálit při nákupu drahých kovů

Každý dal rčení „laciné, dvakrát placené“ určitě minimálně jednou za pravdu. Kupujete-li třeba levné boty, počítáte alespoň nepatrně s rizikem, že nemusí vydržet až tak dlouho, jako boty kvalitní, ovšem o poznání dražší. Jenže když kupujete zlato, předpokládáte, že se o zlato deklarované kvality skutečně jedná. Oč je pak horší zjištění, že váš výhodný nákup byl vlastně podvod, informují STEP Finance, a.s.

Ilustrační fotografie
reklama

V posledních několika měsících se jak v České republice, tak i v zahraničí, objevily případy prodeje padělků zlatých cihel. Falzifikáty oblíbených slitků australské mincovny Perth Mint se objevily v prodeji v Americe na aukčním portálu eBay.

Rozdílů mezi originálem a falzifikátem bylo hned několik:

  • padělek nemá „vodoznak“ loga černé labutě na přední straně
  • padělek je v neelegantním pouzdře, které má zvlněné okraje
  • na padělku je nápis “CertiCard® SECURITY CASE” místo pravého "The Perth Minttamper-evident case”
  • na zadní straně certifikátu je vynecháno písmeno „B“ ze šestimístného čísla slitku
  • na padělku je logo Perth Mintu rozostřeno a nekvalitně vyraženo

Zatím se objevily pouze falzifikáty slitků o hmotnosti 1/1 Oz. Falzifikáty slitků jiných hmotností výrobce nepotvrdil.

V Česku se podařilo odhalit falzifikáty zlatých cihel Argor-Heraeuso hmotnosti 250 gramů.

Dle uvedení Policie ČR byly falzifikáty vyrobeny z wolframu a byly pouze potaženy vrstvou zlata. Podvodníci je prodávali za cenu 170 tis., zatímco běžná cena se pohybuje okolo 230 tisíc korun. Hodnota tohoto padělku je však pouze 52 tisíc korun. Falzifikáty byly opatřeny i certifikátem. Bohužel Policie ČR nedala padělky k dispozici, proto nemůžeme přesně určit, jaké prvky je dobré si překontrolovat. Kdo se nechal zlákat výhodným nákupem, dnes asi lituje.

Jak se vyhnout nákupu falzifikátů? Riziko koupě padělku lze výrazně snížit nákupem u renomovaných obchodníků. Obchodník, který s těmito produkty přichází do kontaktu dnes a denně, pozná i malé odchylky a hlavně jeho dodavateli jsou přímo ověření výrobci. „Chápu, když na eBay lidé nakupují oblečení, kabelky a mnoho dalších věcí v řádech stokorun a jednotek tisíců. Ale přece jen nákup investičního produktu na internetu z neprověřeného zdroje za několik desítek tisíc, už chce určitou odvahu. A také kdo si koupí zlatou cihlu od někoho z ulice za téměř dvě stě tisíc a s podezřelou slevou okolo šedesáti tisíc, musí počítat s rizikem,“ uvedl Jan Háze, předseda představenstva STEP Finance, a.s. a doplnil „Doporučuji dobře si obchodníka prověřit. Podívat se na jeho historii, zkušenosti, dobré jsou i reference dřívějších či současných zákazníků. Rozhodně se pět minut času věnovaného prověření dodavatele velmi vyplatí.“

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky