Z regálu zmizí dia a vhodné pro děti. Označování potravin se změní

Jste zvyklí na "dia" potraviny a potraviny vhodné pro děti. Tak na ně zapomeňte. Podobné označení totiž zmizí, ministerstvo zemědělství ho chce totiž zakázat, protože může být matoucí.

Ilustrační fotografie
reklama

Bude to revoluce v označování potravin! Vymizí totiž označení "dia" a "vhodné pro děti", upraví se také užívání označení "domácí", "čerstvé", "živé", "čisté", "přírodní" nebo "pravé". To je plán ministerstva zemědělství, podle něj totiž některé názvy potravin jsou pro spotřebitele matoucí, píše Týden.cz.

"Dia" potraviny by však měly vymizet úplně. "V současné době neexistují žádné ustanovení právních předpisů, které by stanovovaly požadavky na potraviny vhodné pro diabetiky, ani neexistuje rozdělení na potraviny běžné a vhodné pro diabetiky na základě doložených odborných argumentů," uvedlo ministerstvo.
 
Místopředsedkyně České diabetologické společnosti Eva Račická s tím souhlasí, Týdnu řekla, že naprostá většina potravin označených bio, nesplňuje to, co bychom od správné výživy čekali. "Toto označení zkrátka nemá pozitivní význam," uvedla.

Úpravy by se mělo dočkat i označování potravin přílepky "domácí", "čerstvé" a podobně, bude je možné používat, jen pokud budou řádně odůvodněny. Případně může být na potravině informace, proč je potravina "domácí" nebo "přírodní".

Ministerstvo zemědělství chce také zatočit s matoucími zdrobnělými názvy jako "Lovečák", "Poličánek" nebo další. Například právě lovecký salám nebo poličan má přesné složení, které je stanoveno vyhláškou a "Lovečák" nebo právě "Poličánek" ho podle ministerstva nesplňují.

Témata: potraviny | obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky