Nemáte televizi? Nevadí, za ČT asi budete platit stejně

Koncesionářské poplatky budou zřejmě platit i lidé, kteří nemají televizi či rádio. Navrhuje to generální ředitel České televize Petr Dvořák s tím, že stále více lidí sleduje televizi a poslouchá rádio přes internet.

Ilustrační fotografie
reklama

"Způsob, který dnes máme, opomíjí, že existuje čím dál větší skupina diváků, která sice sleduje televizi, ale ne prostřednictvím obrazovky, jak říká zákon, ale z tabletů, telefonů. To není spravedlivé, ostatní na ně přispívají," popsal šéf ČT Petr Dvořák pro pondělní vydání Hospodářských novin.

"Vymezení rozhlasového a televizního poplatku v platné legislativě už překonala technologická praxe," souhlasí s Dvoákem ministr kultury Daniel Herman.

"Takový záměr jednoznačně podporuji. Je to férové, protože lidé, kteří dneska sledují televizi jen přes internet, jsou vlastně černými pasažéry," tvrdí poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník.

Na námitku, proč by měli platit i ti, kteří se na ČT nekoukají ani na webu, podle HN říká, že ti by se mohli z povinnosti vyvázat třeba čestným prohlášením.

"Poplatek ale představuje jakousi solidární daň za veřejnou službu. Je to platba za možnost sledovat nezávislé zpravodajství či velké sportovní akce. Je to i příspěvek pro celý audiovizuální průmysl, který je na ČT silně navázán," tvrdí Dvořák.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky