Muž ošetřený na gynekologii? Pojistných podvodů v létě přibývá

České pojišťovny přišly jen za letošní rok na podvody za stovky milionů korun. První měsíc letní sezóny ukázal, že stoupá počet organizovaných podvodníků. Mezi destinace, kde dochází k takovým podvodům nejčastěji, patří podle pojišťoven Řecko, Turecko a Egypt.

Česká pojišťovna
reklama

Jen za první polovinu letošní sezóny dovolených pojišťovny už prověřují stovky podezření na pojistný podvod. "V minulosti jsme řešili hlavně individuální případy, kdy se lidé snažili falšovat nějaké lékařské doklady. Nicméně v letošním roce je těch podvodů mnohem více a jsou organizovanější," uvedl tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Lidé jsou při páchání pojistných podvodů stále vynalézavější a tak i detektivové, kteří je odhalují, používají tu nejmodernější techniku. A jsou prý stále úspěšnější. Jejich hledáčku neunikl ani muž, který se vrátil z dovolené v jižní Africe.

"Předložil nám doklad na 35 000 dolarů. Už ta částka byla vysoká a když jsme pak zjišťovali, co je to vlastně za kliniku, tak jsme zjistili, že to byla gynekologická klinika a ten klient byl muž," popisuje kuriózní případ Káňa.

"Klient u nás uplatňoval škodu s tím, že v zahraničí musel zaplatit akutní zubní ošetření. Šetřením se ale ukázalo, že byl na to ošetření objednán dlouhodobě a jel si tam nechat udělat nový chrup," vypráví o jiném pojistném podvodu Jiří Cívka z pojišťovny Generali.

Pojišťovny evidují také velmi často podvody se ztracenými zavazadly. Klient nahlásí krádež zavazadla a v něm i předměty, které v něm vůbec nebyli.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky