Očekávání podnikatelů i spotřebitelů v eurozóně rozkolísaly zprávy ohledně Řecka

Kompozitní PMI indikátor, jenž indikuje tempo růstu ekonomické aktivity v eurozóně, klesl v červenci ze svého lokálního maxima na dvouměsíční minimum, informuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Ilustrační fotografie
reklama

Zhoršily se také indikátory PMI pro zpracovatelský průmysl a pro služby, v obou případech jde ale taktéž o pokles z lokálního maxima.

Úroveň PMI indikátoru zůstává i nadále konzistentní se solidním tempem růstu HDP eurozóny: úrovni indikátorů PMI by odpovídal mezičtvrtletní růst HDP na úrovni 0,4 %.

Očekávání podnikatelů, stejně jako spotřebitelů, byla velmi pravděpodobně rozkolísána zprávami ohledně Řecka.

Nalezené řešení pro Řecko by v kombinaci s poklesem cen ropy a oslabením kurzu eura mělo přinést hospodářské aktivitě v eurozóně kladné body a kompozitní PMI indikátor by se v dalších měsících mohl vydat opět nahoru.

Zprávy ohledně Řecka, jež byly v průběhu července nejprve hodně dramatické, aby následně byly vystřídány zprávou o dohodě na třetím záchranném balíčku pro Atény, měly v uplynulých týdnech jistě vliv na sentiment a očekávání jak podnikatelů, tak spotřebitelů v eurozóně. Za zmínku stojí, že v červenci mírně klesl nejen PMI indikátor, reflektující aktivitu ve zpracovatelském průmyslu a službách, ale dle ve čtvrtek zveřejněného průzkumu Evropské komise se zhoršila také důvěra spotřebitelů: na nejnižší úroveň od letošního ledna.

Lze předpokládat, že zprávy a nejistoty ohledně Řecka se promítnou také do indikátorů důvěry a aktivity ve středoevropských ekonomikách, čemuž ostatně odpovídá i vyznění dnes zveřejněného konjunkturálního průzkum Českého statistického úřadu. Nicméně, ekonomika eurozóny zůstává v dobré formě a navíc lze čekat, že nalezené řešení pro Řecko povede v kombinaci s aktuálním poklesem cen ropy a oslabení eura ke zlepšení sentimentu v ekonomice eurozóny, což bude mít v dalších měsících pozitivní přesah také do středoevropských ekonomik.

Témata: ekonomika | řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky