Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výpis pacientovi napoví, zda jeho lékař podvádí

Čím dál větší počet lidí se zajímá o to, co v jejich případě účtují lékaři zdravotním pojišťovnám. Výpisy z osobních účtů, které na vyžádání zasílá Všeobecná zdravotní pojišťovna, mohou skrývat překvapení. Třeba to, že je člověk černou duší. Píše o tom pondělní Právo.

Pacientem, kterého doktor léčí a u něhož si nechává proplácet výkony přesto, že k němu dotyčný vůbec nechodí a nemá žádný zdravotní problém. Čtenář, jehož jméno redakce zná, se Právu svěřil, že si už dlouho nechává zasílat výpisy vykázané zdravotní péče. "Ve dvou měsících v roce se několik let pravidelně opakovaly malé, nenápadné výkony zhruba za 200 a 500 korun. Naposledy jsem si vzal diář a zjistil, že v daném roce jsem tohoto lékaře ani jednou nekontaktoval. Avšak opět byly výkony vykázány." Dodal, že lékaře oslovil telefonicky, ale dostal vyhýbavou odpověď. "poté jsem ho navštívil osobně a sdělil mu, že nechci figurovat jako černá duše. Lékař se ani nepřel. Řekl, že s příslušnou pojišťovnou platbu za výkony stornuje," popsal čtenář. Sečteno podtrženo si doktor tak přišel za rok na 700 korun, za pět let to může být 3500 korun. Jestliže by podobnou praxi používal i u desítek či stovek dalších pacientů, výsledná částka se může vyšplhat i na statisíce korun. A kolik je takových lékařů? Při odhadech mohou v systému veřejného zdravotního pojištění, kde ročně protéká kolem 250 miliard korun, do černé díry padat stamiliony. Že jsou výpisy a kontrola žhavý trend, Právu potvrdil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod. "V posledních letech možnosti využilo ročně kolem 90 tisíc klientů a za tento rok lze očekávat číslo zhruba o 10 procent vyšší," dodal.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy