Lepší ekonomické ukazatele katapultovaly Česko mezi 25 investičně nejzajímavějších států světa

Atraktivita České republiky pro zahraniční firmy a investory díky lepším ekonomickým ukazatelům meziročně výrazně vzrostla. Vůbec poprvé se tak Česko v celosvětovém měřítku dostalo mezi TOP 25 firem s největším investičním potenciálem. Vyplývá to z komplexní studie nadnárodní poradenské sítě BDO, která porovnává 174 států světa. Každoročně sestavovaný žebříček letos ovládlo Švýcarsko před Singapurem a Hongkongem.

Ilustrační fotografie
reklama

Studie s názvem BDO International Business Compass  vyhodnocuje investiční potenciál jednotlivých regionů a zemí světa na základě dvou desítek ekonomických, politických a sociálních ukazatelů. „Pro mezinárodní společnosti nebo společnosti, které hledají vhodnou lokalitu pro expanzi, poskytuje prvotní přehled k posouzení vhodnosti každé země jako potenciálního trhu nebo např. destinace pro umístění výrobního závodu,“ říká Lukáš Hendrych z BDO. Na studii, která vzniká v Německu, spolupracuje nadnárodní poradenská síť BDO s proslulým Hamburským institutem mezinárodní ekonomiky. 

Česko historicky nejlépe

V konkurenci států z celého světa si Česká republika oproti loňsku polepšila o 5 míst, a objevila se tak vůbec poprvé od zveřejňování této rozsáhlé studie mezi 25 státy s největším investičním potenciálem. Z evropských států se pak Česká republika umístila na 14. místě, což je nejlépe ze států bývalého východního bloku. Např. Slovensko se celkově nachází až na 40. místě, Ukrajina a Rusko uzavírají první stovku a řadí se tak v evropském měřítku k nejhorším. 

Pomohla lepší ekonomická situace

Ve srovnání s minulým rokem si Česko polepšilo ve všech třech monitorovaných skupinách ukazatelů. Za jeho posunem v žebříčku však stojí především lepší ekonomická situace. „Ukazatele ovlivňující ekonomické podmínky národního hospodářství, jako je HDP, inflace či státní dluh, ukazují, zda se země nachází v klidných vodách, nebo se na obzoru blíží bouře,“ přibližuje význam těchto informací pro investory Lukáš Hendrych z BDO. 

Vedle ekonomických ukazatelů si Česko mírně polepšilo také v sociálních aspektech a politicko-právních podmínkách. „Politická nestabilita vytvářející mocenské vakuum a spory mezi různými politickými stranami jsou nepříznivé pro střednědobé a dlouhodobé investice. Důležité jsou i sociální ukazatele jako vzdělání či zdraví obyvatel,“ doplňuje Hendrych.       

První místo obsadilo Švýcarsko

Na čele BDO Compassu se letos umístilo Švýcarsko, které si oproti loňsku polepšilo o 2 příčky. Švýcarsko dosahuje výborných výsledků prakticky ve všech sledovaných ukazatelích, k prvnímu místu mu pak pomohla zejména stabilita v socio-kulturní oblasti. Stalo se tak vůbec prvním evropským státem, který žebříček ovládl. „K výsledku Švýcarska je však nutné dodat, že lednová intervence Švýcarské národní banky rozkolísala zažitou ekonomickou stabilitu, a v příštím ročníku lze očekávat ústup Švýcarska z předních pozic,“ předpovídá Lukáš Hendrych z BDO. Až za Švýcarskem se umístili tradiční lídři předchozích ročníků Singapur a Hongkong, asijské finanční metropole s výjimečně dobrými ekonomickými ukazateli. 

První desítku pak dále doplňují výhradně členské státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Mezi nimi se nacházejí hned tři zástupci Skandinávie a nově také Velká Británie a Nizozemsko, které si oproti loňsku výrazně polepšily. Největší světové ekonomiky jako Německo, Spojené státy a Japonsko lze nalézt ve druhé desítce žebříčku, na 11., respektive 14. a 20. pozici. V rámci top 40 se nacházejí hlavně evropské země a členské státy OECD, stejně jako některé asijské země bohaté na ropu. Celý žebříček uzavírají Demokratická republika Kongo, Severní Korea a Súdán. Všechny tři země zaostávají za zbytkem světa zejména v politicko-právních podmínkách. 

Nejvíce si polepšilo Bělorusko

Mezi letošní největší skokany se zařadilo Bělorusko, které si díky redukci nekontrolovatelné inflace a obecně zlepšeným ekonomickým podmínkám polepšilo v žebříčku o 29 míst. Nepokoje na Blízkém východě a severu Afriky se naopak podepsaly pod výrazné propady některých států. Z pohledu investičního potenciálu si nejvíce pohoršilo Tunisko, poměrně zásadně ale také Egypt a Jemen. Do žebříčku se promítly také ekonomické problémy Argentiny, která si pohoršila o 25 míst, a vypadla tak dokonce z první stovky.             

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky