Ministerstvo rozdá na dotacích na výměnu kotle miliardy

Brzy bude opravdu výhodné vyměnit starý kotel za nový. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) totiž těm, kteří se pro výměnu rozhodnou, na nový kotel pořádně připlatí. Na podzim budou kraje vypisovat výzvy pro žadatele.

Ilustrační fotografie
reklama

Od poloviny července MŽP pro jednotlivé kraje vypisuje třímiliardovou výzvu na výměnu starých kotlů. Podle ministra životního prostředí mohou lidé na podzim přes úřady žádat o dotaci. A nejde o žádné drobné. Na výměnu starých kotlů je z fondů EU 9 miliard. V první fázi výzvy ale půjde o 3 miliardy. 

"Počítáme, že by se do konce roku 2020 měnilo až 80 tisíc kotlů v celé České republice. Naší ambicí je, aby v první výzvě bylo vyměněno minimálně 20 tisíc kotlů. Jsou tam jasná kritéria, podle kterých budou peníze krajům rozdělovány,“ řekl pro Rozhlas ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. 

Kotlíková dotace v kostce ZDE.

Kde a kdy budete moct o kotlíkovou dotaci zažádat?

Formulář pro dotaci dostanete na krajském úřadě poté, co váš kraj vyhlásí výzvy pro občany. Maximální náklady, ze kterých bude hrazena dotace, bude 150 tisíc korun (tj. maximální výše dotace bude 127 500 korun).

Kraje budou na podzim vypisovat výzvy pro žadatele. Předpokládá se, že dotační program financovaný z evropských fondů umožní až 85procentní dotaci na nový kotel. Není to ale první vlna kotlíkových dotací, dosud se prostřednictvím dotací vyměnilo asi deset tisíc kotlů.

Co budete muset doložit, abyste získali kotlíkovou dotaci ZDE.

Výše podpory u kotle výhradně na uhlí bude 70 %, za kombinovaný kotel (uhlí + biomasa) a plynový kotel dostanete dotaci 75 % a za kotle výhradně na biomasu a tepelná čerpadla 80 %. A dalších 5 % navrch dostanou žadatelé v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší. 

Je tu ale jeden háček! Pokud máte dům, který nesplňuje energetickou účinnost C, bude vaší povinností realizovat nutná energetická opatření, viz tabulka níže. Nejvhodnější opatření vám ale doporučí energetický specialista. 

Tohle musíte udělat, když váš dům nesplňuje podmínky pro získání kotlíkové dotace ZDE.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky