Má koalice krátkou paměť? Jinak to není možné

Minulý týden prošel v Poslanecké sněmovně prvním čtením návrh elektronické evidence tržeb. Opozice, nejhlasitěji Miroslav Kalousek z TOP 09, se nechala slyšet, že to koalice nebude mít tak snadné, chystají třeba obstrukce. Poslanec TOP 09 Michal Kučera poukazuje na paradoxní situaci – elektronické recepty koalici vadí, elektronická evidence ne.

Ilustrační fotografie
reklama

Poslanec upozorňuje, že v případě snahy zavést elektronické recepty, zaznívaly na vlas stejné argumenty, které je možné číst a poslouchat i dnes.

„Prvním důvodem, který ve sněmovně tehdy zazníval, bylo, že ne všechny ordinace jsou připojeny na internet. Druhým důvodem bylo staré technické vybavení ordinací, co se počítačů týče a třetí důvod byl i věk praktických lékařů. Někteří by - dle slov odpůrců elektronických receptů – nebyli schopni elektronické recepty plnit a naučit se pracovat s internetem," připomíná poslanec TOP 09.

Právě proto prý návrh narazil na velký odpor u některých představitelů současné vládní koalice. Jenže podle Kučery jsou podmínky pro staršího lékaře z pohraničí stejné, jako pro staršího živnostníka ze stejné oblasti.

„Netvrdím, že argumenty proti zavedení elektronických receptů jsou správné, my jsme, jak známo, elektronické recepty chtěli," připomíná poslanec. Přesto je podle něj tyto argumenty připomenout.

„Stejní poslanci, kteří tak hlasitě odmítali elektronické recepty pro lékaře, dnes velmi prosazují elektronickou evidenci tržeb pro živnostníky. Jaký je tedy v tomto rozdíl mezi starším lékařem a starším živnostníkem v malém pohraničním městečku? Podle mne žádný, podle poslanců ANO, ČSSD a KDU ČSL zřejmě velký," dodává Kučera.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky