Plýtvání penězi? Ministerstvo chce pro pár úředníků luxusní vilu

Pro pár úředníků vila za desítky milionů korun v jedné z nejluxusnějších pražských čtvrtí.. Takový byl nápad ministerstva spravedlnosti, když hledalo místo, kde by vybudovalo monitorovací centrum elektronických náramků pro odsouzené.

Ministerstvo spravedlnosti České republiky
reklama

Kvůli hádkám o nemovitost s pražským magistrátem je ale tento záměr odložen. Zatím.

V okolí vyhlédnuté vily v pražských Střešovicích jsou hlavně rezidence velvyslanců a nedaleko odsud bydlel třeba i bývalý prezident Václav Havel.

A teď chybělo málo a vyrostly tam kanceláře pro necelé dvě desítky úředníků. Právě v luxusní vile totiž chtělo ministerstvo spravedlnosti vybudovat monitorovací centrum elektronických náramků pro vězně a další lidi pod dohledem. Bývalý šéf resortu ale nad tímto nápadem kroutí hlavou.

"Dům, který stojí 80 milionů, má být za 20 milionů vybaven a má sloužit 20 úředníkům. To je naprosto absurdní případ," míní bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Resort spravedlnosti se ale brání - pro bezpečnostní technologii prý potřebuje střežený prostor, kde se pohybuje málo lidí. A luxusní vila ve Střešovicích je prý v tomto ohledu úplně ideální.

Podle portálu ceskajustice.cz ale plán resortu zhatilo to, že se s ním o vilu soudí magistrát hlavního města Prahy. Ministerstvo spravedlnosti přitom má celou řadu nevyužitých objektů, například justiční budova v Legerově ulici je stále prázdná. Tam by dvacet úředníků mohlo klidně sedět.

V této chvíli to ale vypadá, že monitorovací centrum, které by mělo fungovat od příštího roku, bude přímo v hlavní v budově ministerstva. Minimálně tedy do doby, než soudy rozhodnou, kdo má nárok na střešovickou vilu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky