Proč jsou německé potraviny kvalitnější? Odpověď je prostá

Před několika dny byl zveřejněn výsledek testu, který srovnával asi dvacítku českých a německých výrobků stejné značky. Výzkum okázal, že složení českých a německých výrobků se liší, v Německu je možná ve většině případů možné nakoupit kvalitnější potraviny za nižší ceny než u nás. Důvod je podle prezidenta Potravinářské komory ČR a Agrární komory ČR Miroslava Tomana prostý – jde o zisk.

Ilustrační fotografie
reklama

Německý jogurt a Rama měly větší obsah tuku, v české kávě bylo o třetinu více kofeinu. Limonády byly v Německu slazeny cukrem, v Česku fruktózo-glukózovým sirupem. To jsou jen některé rozdíly, které srovnání potravin odhalilo.
 
Důvod, proč k tomu dochází, je prostý. „Je to honba za ziskem, to znamená, že když tam dojde k náhražce, tak ta náhražka je levnější než kvalitní surovina. Jestliže tam dám menší obsah masa, tak samozřejmě ten výrobek je levnější a mohu prodávat za vyšší cenu," popisoval pro Radiožurnál Toman.

Dalším důvodem také je, že výrobky nadnárodních značek prodávané v Česku se vyrábí převážně v Polsku, Maďarsku, Rumunsku nebo Bulharsku. Zatímco ty německé se vyrábí v Německu nebo v jiných zemích, které používají svoje receptury a nedovolí, aby byl zákazník šizen.

Změnit to je těžké, ale ne nemožné. „Jde to změnit trhovým tlakem jak ze strany výrobců, ale hlavně ze strany spotřebitelů. Spotřebitel si to určuje. Já jsem přesvědčen o tom, že když výrobce bude upřednostňovat výrobky z České republiky od českých výrobců, tak je to pod pravidelnou kontrolou," domnívá se Toman.

Témata: potraviny | obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky