Plánujete dovolenou? Těmto zemím se vyhněte

Chystáte se na dovolenou? Pokud si stále ještě vybíráte vhodnou destinaci, věnujte pozornost varování ministerstva zahraničí. Cestu do některých zemí české úřady rozhodně nedoporučují.

Ilustrační fotografie
reklama

Velké riziko podle ministerstva hrozí na východě Ukrajiny. „MZV ČR důrazně doporučuje občanům České republiky necestovat do Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny, kde stále dochází k nepravidelným ozbrojeným střetům. Pokud se občané ČR v těchto oblastech nacházejí, MZV vyzývá k jejich okamžitému opuštění," stojí v prohlášení úřadu.

Pokud Češi na místě hodlají zůstat, varuje ministerstvo před tím, že mohou být zadrženi, mohou jim být odebrány cestovní doklady i osobní majetek, nebo může dojít k „nehumánnímu zacházení či újmě na zdraví". Podobně varuje rezort i před cestou na Krym a do města Sevastopol.

„Kvůli nejistému vývoji bezpečnostní situace MZV vyzývá občany ČR k obezřetnosti rovněž při cestách do Charkovské, Dněpropetrovské, Záporožské, Chersonské, Mykolajivské a Oděské oblasti. Ministerstvo obecně doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob a vyzývá k neúčasti v demonstracích a pochodech," stojí na stránkách Zaorálkova úřadu.

Bezpečné to podle úřadu není ani v africkém Lesothu. „V Lesothu vládne od konce června, kdy byl zastřelen bývalý velitel ozbrojených sil, napjatá politická situace. Vzhledem k relativní nestabilitě politických poměrů v zemi existuje určité riziko, že by se v ní v následujícím období mohla zhoršit bezpečnostní situace," upozorňuje ministerstvo a vyzývá ty, kteří plánují do země cestovat, aby pečlivě sledovali vývoj bezpečnostní situace v zemi.

„Dne 1. července 2015 Světová zdravotnická organizace oznámila nový výskyt epidemie eboly v Libérii. Epidemie způsobená virem Ebola je stále přítomna i v sousedních zemích - v Guinejské republice a v Republice Sierra Leone," píše se na stránkách ministerstva zahraničí. Lidé by proto do těchto zemí měli cestovat jen v nezbytně nutných případech.

Ať už se Češi rozhodnou jet kamkoliv, je podle ministerstva dobré se zaregistrovat do systému DROZD, který „účinně organizovat pomoc českým občanům, kteří poskytnou na dobrovolném základě informace o svém plánovaném pobytu v zahraničí". Úřad pak přes systém může cestujícím rozesílat e-maily a SMS zprávy, pokud dojde k přírodním katastrofám nebo třeba sociálním nepokojům.

Témata: dovolená | Chorvatsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky