Věříte Babišovi? Toto by mohl být velký problém

Proti elektronické evidenci tržeb se postavila nejen opozice, ale i velká část podnikatelů. Obávají se dalších výdajů, které by některé drobné živnostníky mohly položit. Není to největší problém, který vás čeká, varuje všechny komentátor Erik Best.

Andrej Babiš
reklama

Elektronická evidence tržeb by podle ministra financí Adreje Babiše měla narovnat nerovné hospodářské podmínky pro podnikatele. Někteří se domnívají, že „jádro pudla" je zakopáno někde jinde. „Zatímco Miroslav Kalousek burcuje drobné živnostníky a kolegy poslance k odporu proti novému 'buzerujícímu' systému elektronické evidence tržeb (EET) prosazovanému Andrejem Babišem, ministr financí v tichosti zavádí něco, co by se potenciálně dalo zneužít v mnohem větším měřítku, píše ve svém zpravodaji Best.

Od příštího roku totiž budou všichni plátci DPH povinně zasílat ministerstvu financí pravidelná kontrolní hlášení o svých příchozích a odchozích fakturách. „Počítač porovná veškeré faktury napříč ekonomikou. Zásahové jednotky budou připraveny vyrážet dveře, když se objeví nesrovnalosti. Coby ministr financí a majitel Agrofertu bude mít Babiš přehled nejen o tom, co ta která restaurace či hospoda minutu po minutě prodává (díky EET), ale také o tom, kolik zaplatí konkurenčnímu řezníkovi nebo pekaři za párky a housky," upozorňuje na další stránku věci komentátor.

Právě toho by Babiš podle slov Besta mohl využít. „Bude tedy přesně vědět, kam poslat nejen daňovou inspekci, ale také obchodního zástupce Agrofertu. Pokud nevěříte Babišovi, povinná hlášení jsou mnohem větším důvodem k obavám než systém elektronické evidence tržeb," dodává Best.

Podobně se včera vyjádřil i Miroslav Kalousek. „Především tady dodnes nebylo zdůrazněno to největší riziko, a to zneužití informací. Prosím, abychom si uvědomili, že největší producent potravin v České republice, což je majitel Agrofertu, si z pozice ministra financí chce vybudovat dokonalý monitoring, který mu v reálném čase poskytne všechny potřebné informace o situaci na trhu, finančních operacích a finanční kondici jeho konkurentů," varoval na tiskové konferenci před jednáním sněmovny místopředseda TOP 09.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky