Milion Čechů je ohrožen chudobou. Netýká se i vás?

Hranicí chudoby je ohroženo až milion lidí! Vyplývá to z nové statistiky Českého statistického úřadu.

Ilustrační fotografie
reklama

Statistici určili novou hranici chudoby. Podle nich je příjmovou chudobou ohroženo asi 9,7 procenta lidí v Česku, což je oproti roku 2013 nárůst o 1,1 procenta. Nicméně to jsou ale podobné hodnoty jako v roce 2010 (9,8 %) a 2011 (9,6 %). V posledním desetiletí byl nejvyšší počet lidí ohrožených příjmovou chudobou v roce 2004 a to 10,4 procenta.

"V České republice se míra ohrožení příjmovou chudobou dlouhodobě pohybuje na úrovni 9 až 10 procent. Je to jedna z nejnižších hodnot v rámci Evropy. Je to i důsledkem poměrně vyrovnaných příjmů," uvedli statistici s tím, že nižší příjmovou nerovnost mají v Evropské unii jen Slováci a Slovinci.

Hranice příjmové chudoby je podle nejnovějšího šetření Českého statistického úřadu je 9901 korun měsíčně pro jednotlivce, pro dva dospělé bez dětí je to 14 852 korun, pro čtyřčlennou rodinu pak 20 793 korun.

Hranice ohrožení příjmovou chudobou u domácností ZDE.

Český statistický úřad pro výpočet hranice příjmové chudoby používá 60 procent mediánu (střední hodnota, 50 % hodnot je vyšších a 50 % nižších) ekvivalizovaného přijmu. Ekvivalizovaný příjem je příjem domácnosti přepočtený na počet členů domácnosti, kterým je přiřazena určitá váha (např. děti mají jinou váhu než dospělí).

Statistici však neměří chudobu jen podle příjmů, ale také podle materiální deprivace. "Materiálně deprivovaný je ten, kterému se nedostávají alespoň čtyři z devíti sledovaných položek: barevná televize, telefon, pračka, auto, dostatečné vytápění bytu, jíst maso každý druhý den, zaplacení neočekávaného výdaje ve výši 9 600 korun, uhrazení týdenní dovolené všem členům rodiny a jistota, že včas zaplatí nájemné či splatí úvěr," upřesňují statistici.

V Česku je míra materiální deprivace 6,7 procent, což je pod průměrem Evropské unie, kde je hodnota nad 9 procenty. "Celkem 63 % materiálně deprivovaných osob v šetření ČSÚ uvedlo, že si nemohou dovolit právě čtyři z devíti sledovaných položek. Mezi nimi se pak nejčastěji jedná o úhradu neočekávaného výdaje, zaplacení týdenní dovolené pro všechny členy domácnosti, vlastnění auta a možnost jíst maso každý druhý den," uvedli statistici.

Podle nich je pro značnou část českých domácností problém uhradit neočekávaný výdaj ve výši 9 600 korun. "Tento náhlý výdaj nebyly schopny uhradit něco přes dvě pětiny (42 %) všech domácností. Finance na zaplacení týdenní dovolené všem členům chybí třetině domácností," uzavřeli statistici.

Podíly domácností, které si nemohou dovolit danou položku (2014) ZDE.

 

Témata: lidé | chudoba | Domácnosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky