Klaus: Jak nám hrozí uprchlíci a co dál s Řeckem

Exkluzivním hostem pořadu Vaše téma byl exprezident České republiky Václav Klaus. Bývalá hlava státu odpovídala i na vaše otázky, které se týkaly hlavně řecké krize a problémů s uprchlíky.

Václav Klaus
reklama

Moderátorka Michaela Šmídová si tentokrát do pořadu Vaše téma pozvala exprezidenta Václava Klause. První téma, které se probírala, byla řecká krize a nedělní referendům o tom, zda Řekové přistoupí na podmínky zahraničních věřitelů. Klaus považuje vypsání referenda za dobrý tah řeckého premiéra Alexise Tsiprase. "Dali mu podporu, aby, když přijde vyjednávat, mohl víc bouchat do stolu," uvedl Klaus.

Klaus je také zastáncem vystoupení Řecka z eurozóny. "Pro Evropu by to neznamenalo vůbec nic, Evropa by to vůbec nepocítila. Pokud někdo říká něco jiného, tak nám lžou. Řecko by chvíli jelo po hrbolaté cestě, ale pak by si vydechlo, zbavilo se svěrací kazajky. Potom by se nadechlo k normálnímu životu, který teď nemá," prohlásil bývalý prezident.

V souvislosti s Řeckem bylo položeno i několik otázek diváků. Jedna z nich, která směřovala na bývalou hlavou státu, byla: Co by mělo Řecko udělat? "Osobně si myslím, že Řecko by mělo opustit euro! A to co nejrychleji," prohlásil razantně na otázku diváka Klaus. Exprezident také poukázal na to, že Řecku bylo odpuštěna částka ve výši devětadvacetinásobku toho, co dostalo Německo v Marshallově plánu (plán evropské poválečné obnovy - pozn. red.) po druhé světové válce.

Ačkoliv má eurozóna problémy, vláda i prezident by brzy euro rádi přijali. Bohuslav Sobotka mluvil o roce 2020. "Premiér Bohuslav Sobotka není ekonomem a Miloš Zeman je spíše prognostikem než ekonomem," řekl v pořadu Vaše téma Václav Klaus.

Dalším žhavým tématem těchto dnů a týdnů jsou uprchlíci. "Evropa by měla vypustit bláboly o multikulturismu. Nechme si svou civilizaci, svou evropskou kulturu, své vize, své evropské hodnoty. Nepokoušejme se to rozbíjet tím, že sem budeme přivlékat lidi z různých světadílů. Není pravda, že sem jen tak chodí, oni jsou sem lákáni. Jsou sem lákáni štědrým evropským sociálním systémem. Než se s tímto Evropa vypořádá, tak pak bude muset přitlačit na hranicích," nechal se slyšet bývalý prezident.

Václav Klaus je bývalým prezidentem, premiérem, předsedou Sněmovny, ministrem financí a předsedou ODS, ze které v roce 2003 vystoupil. Je profesorem ekonomie, napsal několik knih. Je ženatý, má dva syny.

Témata: řecko | klaus, václav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky