Co je ve zmrzlině místo smetany a tvarohu?

Ve vedrech, které nyní venku panují, se každý rád osvěží. Mnoho z nás si kupuje například zmrzlinu. Časopis dTest se zaměřil na vanilkové a tvarohové nanuky a podle výsledků většina vanilkových trpí hlavně tím, že mají velké množství kokosového oleje.

Zmrzlina, ilustrační fotografie
reklama

Sedmnáct vanilkových a pět tvarohových nanuků si vzal pod drobnohled časopis dTest. Ideální zmrzlinu by měla tvořit směs mléka, tvarohu nebo smetany a cukru, doplněná krustou z mléčené čokolády. Reálně však nanuky mají jiné složení. Časopis dTest přišel na to, že značná část výrobců používá místo smetany levný olej.

"Lépe dopadly tvarohové výrobky, ve kterých jsme žádný jiný než mléčný tuk v náplni neodhalili. Mezi vanilkovými pouze jediný výrobek – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra – obsahoval výhradně mléčný tuk. Drtivá většina ostatních obsahovala vysoký podíl rostlinného tuku, pocházejícího zejména z kokosového oleje. Nejvíce jsme ho naměřili u výrobků K-classic Max Vanilla a Tesco Value, kde tvořil tři čtvrtiny z celkového množství tuku. Informaci o použití rostlinného tuku výrobci uvádějí i na etiketách," okomentovala test časopisu dTest redaktorka Kateřina Kočvarová.

Časopis dTest také zkoumal polevu nanuků. "Vyhláškou stanovený obsah minimálně 2,5 % tukuprosté kakaové sušiny v mléčné čokoládě splnily všechny," uvedl dTest. Nejvíce kakaové sušiny bylo ve výrobcích Ballino Smíšek a Magnu Classic (oba 9,4 %), nejméně ho bylo u zmrzliny K-classic Max Vanilla (3,4 %).

Test hodnotil i senzorické vlastnosti nanuků, tam na plné čáře vyhrály tvarohové, hned čtyři z pěti získaly dobrou známku. V celkovém hodnocení kvality se vítězi podle dTestu staly vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh se smetanou. "Bylo to zejména díky velmi dobrému hodnocení složení náplně," uvedl dTest. Nejhorší hodnocení dostal výrobek Pinko Vanilka.

Témata: zmrzlina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky