Babišovo horké léto: Bude se handrkovat o miliardy v rozpočtu

Každoroční bitva o podobu státního rozpočtu pokračuje i v těchto parných dnech a bude trvat patrně celé prázdniny. Ministerstva, kraje i obce chtějí totiž na příští rok miliardy korun navíc a střetávají se tak s ministrem financí Andrejem Babišem. Ten chce udržet deficit rozpočtu na sedmdesáti miliardách korun.

Andrej Babiš
reklama

Diskuze, debaty, spory. To k sestavování rozpočtu patří a letošní rok není výjimkou. Ministr financí Babiš počítá v roce 2016 s deficitem státního rozpočtu 70 miliard. Rozdělit plánuje bilion 139 miliard korun. Největší podíl z těchto peněz jde na provoz státu a to kolem 70 procent. Zbytek si pak rozdělí kraje a obce.

Nejvyšší navýšení peněz ze státního rozpočtu pravidelně požadují ministerstva a de facto celá státní správa. "V této chvíli je to 55 miliard rozdíl mezi představou ministerstva financí a jednotlivými rezorty. Je to více než minulý rok," upřesnil ministr financí Andrej Babiš.

Vyjednávání budou probíhat celé léto, takže je možné, že se konečná částka o něco sníží.

Co se týče krajů, tak jednání ministra financí a hejtmanů je zatím na mrtvém bodě. "V této chvíli žádná dohoda Babiš hejtmani neexistuje," řekl první červencový den jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Kraje počítají s tím, že z rozpočtu měly dostat o 3,5 miliardy korun víc. Peníze by krajům měla zajistit novela zákona o rozpočtovém určení daní. Dostaly by totiž větší podíl peněz z vybrané DPH. Ministr financí by chtěl platnost zákona odložit o rok.

Obce stejně jako kraje chtějí po ministru financí větší částku z vybraných daní také města a obce, ale boj o ni nejspíš nebude tak tvrdý. "Obce jsou pro mě příkladem pro stát," vysekl jim poklonu strážce státní kasy.

Diskuze o finální podobě rozpočtu bude trvat až do konce srpna a úředníci ministerstva financí budou mít pak další měsíc, než návrh zákona o rozpočtu předloží poslancům.
  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky