Absolventi na trhu práce: kudy vede cesta k zaměstnání?

Blíží se letní prázdninové období, které mají v oblibě zejména studenti. Mnozí absolventi však stojí před skutečnou zkouškou dospělosti v podobě hledání práce, kterou může pořádně zkomplikovat chybějící praxe. MPSV nabízí pomocnou ruku v podobě projektů financovaných z Evropského sociálního fondu.

Ilustrační fotografie
reklama

V Česku bylo loni bez práce 15,9 procenta lidí ve věku 15 až 24 let. „Ačkoliv nezaměstnanost mladých u nás nedosahuje takové výše jako například ve Španělsku či Řecku, je potřeba této skupině lidí pomáhat,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Absolventi se totiž často ocitají v bludném kruhu: praxe je důležitým kritériem pro získání práce. Jak ale požadovanou praxi získat, když je bez ní zaměstná jen málokdo?

Praxi ve formě stáže pomohou zprostředkovat portály stazepromlade.cz či stazevefirmach.cz. Stáže jsou vhodné pro studenty posledních ročníků středních a vysokých škol. Zájemcům umožní získat praxi pod dohledem zkušeného mentora, potřebné kontakty i finanční odměnu. Projekt Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2 byl podpořen částkou téměř 190 milionů korun.

Další projekty pak nabízejí mladým poradenské a motivační aktivity nebo rekvalifikaci. Například do projektu Úspěšný start do pracovní kariéry, který cílí na mladé v Moravskoslezském kraji, se zapojily skoro dvě stovky absolventů. „Zaměstnání získalo 93 lidí v nejrůznějších oborech. Výjimkou nejsou ani manažerské pozice ve významných společnostech,“ shrnula projektová manažerka Monika Sedláčková. „Když jsem se posadila tváří v tvář personalistovi, cítila jsem se na jeho otázky dobře připravená a nebyla jsem nervózní,“ popsala studentka Julie Mihailová přínos projektu Na cestě do práce, díky kterému se jí podařilo získat stáž v mezinárodní auditorské firmě.

Podpora mladých bude pokračovat i v budoucnu – prostřednictvím nedávno schváleného Operačního programu Zaměstnanost (OPZ). „Vůbec první výzva pro předkládání projektů, kterou jsme v rámci OPZ vyhlásili, se týká právě mladých lidí,“ upřesnila ministryně. Cílem výzvy, jejíž alokace činí jednu miliardu korun, je zvýšit zaměstnanost mladých prostřednictvím programu Záruky pro mládež. Dalších 800 milionů korun je vyčleněno na podporu zaměstnanosti lidí ve věku 15 – 29 let v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Jak je praxe důležitá, ukazují výsledky ankety mezi velkými zaměstnavateli: pro desetinu z nich jsou předchozí zkušenosti zcela zásadní, polovina z nich je považuje za podstatné. „Jakoukoliv iniciativu během studia vnímáme velmi pozitivně a veškeré zkrácené úvazky, brigády, stáže a praxe jsou velkou výhodou. Absolvent se zkušenostmi a základními pracovními návyky je zaměstnavatelem vnímán jako zajímavý kandidát s potenciálem," komentovala situaci absolventů na trhu práce Jana Bahníková z oddělení komunikace Škoda Auto a. s. 

Témata: lidé | nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky