Pozor, něco se děje kolem poplatků v nemocnicích

Už půl roku Češi v nemocnicích neplatí takzvané regulační poplatky s jednou výjimkou – poplatku za pohotovost. Vláda se k tomuto kroku zavázala v koaliční smlouvě, pro byl prezident Miloš Zeman. Jenže teď se něco mění, dejme si na to pozor, varuje předseda OV KSČM Vyškov Filip Zachariaš.

Ilustrační fotografie
reklama

Komunista upozorňuje, že Ještě v říjnu 2013 Miloš Zeman prohlašoval, že poplatky v nemocnicích porušují listinu práv a svobod. „A dnes Zeman mluví o obnovení poplatků za pobyt v nemocnici. Stejný názor s ním má i Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek. Zřejmě zcela jednotná není ani ČSSD. Ministryně Marksová připouští, že by si lidé mohli připlácet za stravu, doma také přeci jedí," shrnuje názory představitelů vládní koalice a prezidenta politik.

Je tak možné, že se alespoň některé poplatky do zdravotnictví opět vrátí. „A tak pomalu a jistě tolik odsuzované poplatky se nám mohou plíživou cestou vrátit zpět. Uvidíme, kdo bude silnější, jestli premiér Sobotka a ministr zdravotnictví Němeček, který se proti poplatkům staví, anebo opět vyhraje Babiš, který chce hospitalizační poplatky obnovit," říká Zachariaš.

Politik sice uznává, že v resortu zdravotnictví peníze chybí, nevidí ale důvod, proč je chtít získat na občanech prostřednictvím obnovení plateb. „Poplatek za pobyt v nemocnici zrušil před dvěma lety soud. Sto korun za denní pobyt v nemocnici bylo dle soudu příliš. Pokud by došlo ke znovuzavedení tohoto poplatku, tak by případná dohoda znamenala i změnu koaliční smlouvy. Lidovci se takovéto změně v žádném případě nebrání. A tak dejme pozor, aby se nám poplatky ve zdravotnictví opět nevrátily, byť obnovením poplatku za pobyt v nemocnici," varuje komunista.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky