Babišova firma zničila konkurenci úrodu. Zemědělci zuří

Spor mezi Babišovou firmou Agro Jevišovka patřící pod skupinu Agrofert a zemědělcem z jižní Moravy Bohumíra Rady skončil razantním krokem. Firma zemědělci postříkala pole s pšenicí herbicidem, který část rody úplně zničil.

Ilustrační fotografie
reklama

Bohumír Rada podle České televize ještě před několika lety spolupracoval s Babišovou firmou. Tehdy vedl firmu Agro Jevišovka a dodával suroviny Kosteleckým uzeninám. „Po naléhání pana Babiše se naše společnost téměř stoprocentně orientovala se svou produkcí na Kostelecké uzeniny. V tom čase na mě začal Agrofert útočit, abych mu svou společnost prodal," uvedl zemědělec v pořadu Reportéři ČT.

V roce 2011 nakonec firmu ministrovi financí prodal, ve smlouvě si ale prosadil memorandum, podle kterého bude mít k dispozici 1500 hektarů půdy, na které může podnikat. Tento dodatek mu podepsal osobně Andrej Babiš. Rada na tom trval, aby měl jistotu, že závazky budou plněny.

To se ale nestalo. Zemědělec z Boskovštejna má aktuálně k dispozici pouze 797 hektarů, což je jen polovina slíbené půdy. Znamená to také poloviční výdělky. Podle Agrofertu je to dáno tím, že společnost si půdu pronajímala od jiných zemědělců, kteří teď vypověděli smlouvy. Jenže podle Rady mu v tom případě měla skupina Agrofert nabídnout jiné pozemky.

Společnost ministra financí ale celou kauzu odmítla komentovat. Babiš prý navíc o ničem neví, protože od ledna 2014 firmu neřídí. Spolupráce s Radou je navíc podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky problematická. Zemědělec se brání, že všechny povinnosti splnil dle ujednání.

Celý spor vyvrcholil v květnu. Mezi 11. a 17. květnem lidé z firmy Agro Jevišovka postříkali pole Rady herbicidem, který mu zničil část úrody. Syn Rady náhodou jejich práci na poli zachytil na video. „Dostali jsme takový rozkaz. Od hlavního," říká mu na videu jeden z těch, co pole stříkali. „Je mi to proti srsti, ale co mám dělat," dodal muž.

Škoda na zničené úrodě dosahuje asi 4 milionů korun, herbicid zničil asi 270 hektarů pšenice. „Je to na truc proti mně. Agresivní chování proti mé osobě," komentoval pomstu firmy zemědělec Rada.

Podle mluvčího Agrofertu se s Radou už dříve snažili nadstandardně vyrovnat, zemědělec ale všechny nabídky odmítal. „Kvůli nemožnosti dohody společnost Agro Jevišovice přistoupila k nápravě situace a své pozemky s péčí řádného hospodáře ošetřila běžným schváleným neselektivním herbicidním přípravkem," uvedl pro ČT Hanzelka.

Více uvést nechtěl s tím, že s Radou firma vede několik soudních sporů, proto prý nechce prozrazovat argumenty prostřednictvím médií.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky