Lidé žijí bez finanční rezervy. Spořit začínají až po padesátce

Počet lidí, kteří žijí bez finanční rezervy, v Česku stále stoupá, podle odborníků je to až pětina lidí. Navíc se trendem stává „život na dluh“. Ten považuje za normální 60 procent Čechů.

Ilustrační fotografie
reklama

Půjčku má zhruba každý druhý Čech, splátky neplatí každý osmý. Jeden z deseti Čechů si půjčuje na splácení svých dluhů z minulosti. „Pokud se lidé rozhodnou vzít si půjčku, dělají hned několik zásadních chyb – neporovnávají nabídky, nevěnují pozornost úrokové sazbě nebo nerozumí jednotlivým pojmům. Pro většinu lidí je důležitá možnost okamžitého přijmu peněz s tím, že si možné důsledky takové půjčky ani nepřipouštějí. Navíc především společnosti poskytující spotřebitelské úvěry často zneužívají svého nadřazeného postavení vyvolaného tím, že je to prvotně zákazník, kdo má zájem uzavřít smlouvu o úvěru,“ uvedl Jan Malý, ohlášený společník veřejné obchodní společnosti Vše pro insolvenci (VPI).

V případě, že se člověk rozhodne o půjčku zažádat, musí být obezřetný od samého začátku. Už sama žádost je totiž často koncipována přímo jako návrh smlouvy, který je pro žadatele závazný. V případě, že finanční instituce žádost potvrdí, smlouva o poskytnutí úvěru je tímto uzavřena. „U smlouvy samotné je základním pravidlem smlouvu pozorně přečíst, a to včetně obchodních podmínek. Člověk by se měl zajímat o to, jestli je reálně schopen plnit všechny povinnosti vyplývající ze smlouvy, zejména plnit splátky úvěru, kolik v konečném důsledku zaplatí, a měl by si podrobně prostudovat ustanovení o smluvních pokutách a jiných sankcích,“ doporučil Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Nejčastěji si půjčují lidé ve věku, kdy se začínají osamostatňovat. Až 75 procent žadatelů o půjčku je ve věkové hranici do 30 let. „Problémem jsou právě mladí dlužníci, kteří si na sebe naberou víc půjček, než jsou schopni splácet. Běžné jsou půjčky na bydlení, vybavení domácnosti, koupi nového auta či elektroniky. V letním období stoupá i počet dovolených, které lidé neplatí z vlastních úspor. Téměř dvě procenta lidí se dostávají do finančních potíží právě kvůli splácení půjčky na dovolenou. Výjimkou není ani to, že půjčka na dovolenou je následně důvodem k vyhlášení osobního bankrotu,“ varoval Jan Malý.

Finanční rezervy si podle odborníků lidé začínají vytvářet po 50. roce věku. Pokud už ale nějaké prostředky mají, neumějí své peníze zhodnotit. „Obecně nejjistější oblastí, do které investovat, jsou nemovitosti. Investování peněz, ať už do jakéhokoliv produktu, stále není v životě Čechů obecně rozšířeným prvkem. Schopnost efektivně hospodařit se svými financemi je u české populace v porovnání s ostatními vyspělými evropskými státy velmi nízká. Například investování do akcií nebo podílových fondů stále velkému množství Čechů vůbec nic neříká,“ uvedl Jan Malý. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky