Češi promluvili: Euro nechceme, EU taky ne

Jak ukázal exkluzivní průzkum společnosti SANEP, 72,6% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, by dnes hlasovala v případném všelidovém referendu, proti vstupu ČR do eurozóny a přijetí společné evropské měny euro.

Ilustrační fotografie
reklama

Nadpoloviční většina domácí populace (54,4%) by pak aktuálně hlasovala v případném referendu proti vstupu ČR do EU.

V porovnání s výsledky průzkumu společnosti SANEP provedeném v říjnu 2011 se ukazuje mírně sílící negativní postoj domácí veřejnosti, jak vůči euru, tak vůči EU. Lze tak říci, že v souvislosti s děním v Řecku, zvažovanými kvóty pro přijetí uprchlíků, ale i řadou evropských nařízení ve vztahu k českým potravinám apod., v české společnosti převládá většinový euroskepticismus.

Jak dále ukázal průzkum společnosti SANEP, 27,1% respondentů se v souvislosti s přijetím eura ztotožňuje s názorem premiéra Bohuslava Sobotky, který zastává názor, že by nynější vláda neměla o termínu přijetí společné evropské měny rozhodovat. S názorem ministra financí Andreje Babiše, který je pro vyhlášení nezávazného všelidového referenda o přijetí eura společně se sněmovními volbami v roce 2017, se ztotožňuje 23,1% dotázaných a s názorem prezidenta Miloše Zemana, který preferuje vypsáním závazného referenda, které by však mělo rozhodnout pouze o datu přijetí společné evropské měny, se ztotožňuje již jen 12,2% dotázaných.

V otázce vstupu ČR do eurozóny a přijetí společné evropské měny, 21,5% respondentů souhlasí s názorem, že by ČR nikdy neměla přijmout euro. S názorem, že by ČR měla počkat na další vývoj v EU a problémových zemích jako např. Řecku, vyjádřilo souhlas 18,4% dotázaných, a názor, že by ČR měla vystoupit z EU, sdílí 15,7% dotázaných. I v této otázce tak jednoznačně převládá volba názorů, které jsou, jak vůči přijetí eura, tak i vůči samotné EU negativní.

Zajímavým zjištěním je, že v souhrnu 43,6% dotázaných změnilo za dobu členství České republiky v EU svůj názor na toto evropské společenství. Že se jedná o spíše negativní názory, dokládá zjištění, že v souhrnu 51,5% respondentů nesdílí názor, že je členství v Evropské unii pro Českou republiku přínosem. 

Témata: EU | EUR | průzkumy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky