Drsná dohra Jílkové: Budou za šikanu podnikatelky padat hlavy?

U Jílkové se ve čtvrtek pohádala s Andrejem Babišem, v pátek na ni přišla kontrola - tak by se dal shrnout příběh živnostnice, která v televizi kritizovala elektronickou evidenci tržeb. Kontrola nebyla z ministerstva financí, ale z domažlické pobočky správy sociálního zabezpečení. Jejímu řediteli teď za to hrozí podle serveru Aktuálně.cz postih.

Andrej Babiš v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou
reklama

Celá kauza podnikatelky Petry Fenclové vyvolala velký zájem médií i lidí na sociálních sítích. Okamžitě se proto začalo pátrat po tom, kdo kontrolu poslal a proč. Kontrola přišla z domažlické správy sociálního zabezpečení.

Jejímu řediteli teď hrozí postih, protože celý případ skončil až na stole ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení Viléma Kahouna. Podle mluvčí ČSSZ Jany Buraňové byl postup pobočky mimořádně nešťastný, z věcné stránky však podle něj nešlo o porušení právních předpisů. „Celý případ bude zhodnocen v rámci služebních kompetencí ústředního ředitele ČSSZ," dodala mluvčí.

Ministryně práce a žoviálních věcí by však ředitele domažlické pobočky netrestala. „Je to určitě hloupé a nepovedené a pan kolega za to dostal vynadáno a ještě to bude předmětem debaty. Ale nedomnívám se, že by měl být postižen," uvedla Michaela Marksová-Tominová.

Kauza pobouřila také opoziční politiky. Miroslava Němcová (ODS) vyzvala Marksovou, aby za „šikanu" živnostnice vyvodila personální zodpovědnost. „Taková praxe nesmí být za žádných okolností tolerována," domnívá se Němcová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky