Daně z hazardu do státní kasy! No a kam jinam ?

Věci veřejné chtějí, aby novela o loteriích dokládala, že daně vybrané na hazardu a loterijních hrách budou putovat do státního rozpočtu. Předseda VV Radek John v úterý prozradil, že se obává, že to ODS nedovolí a poruší tak koaliční smlouvu.

reklama

Zástupci strany Věci veřejné se tak vyjádřili před úterní schůzí sněmovny, na které je zařazen návrh zákona o loteriích. K návrhu připojil pozměňovací návrh poslanec Jan Farský (TOP 09), který podle Johna umožní, aby se nadále loterijní firmy vyhýbaly placení daní. Ty mají podle návrhu putovat na veřejně prospěšné účely.

"Zákon je naprosto nedostatečný. My žádáme, aby peníze z hazardu šly do státního rozpočtu. Podpořit znovu systém kradení považujeme za nehorázné. Je třeba sledovat, které strany budou podporovat tento špatný návrh, když na stole je díky VV dobrý," prohlásil Radek John.
 
Svého předsedy se zastal i šéf klubu VV Vít Bárta. "My máme v koaličním dodatku, že hazard bude nově a přísněji zdaněn od 1. ledna 2012. Dnes schvalovat Farského normu je anachronismus v nesouladu koaliční smlouvy," řekl.

Pokud ODS podpoří Farského návrh, způsobí tak zřejmě problém v koalici. "Budeme to považovat za koaliční nevěru," vysvětlil Bárta.

Novela se týká především toho, aby si obce mohly na svém území regulovat hazard samy.

Po případném přijetí normy budou obce moci regulovat hazard obecně závaznými vyhláškami. To jim dá možnost rozhodnout, na kterých místech se budou loterijní hry provozovat a na kterých nikoliv. Obce dokonce budou moci hazard na svém území zcela zakázat. Jednou z důležitých novinek, které změna zákona o loteriích přináší, je i možnost zakázat videoloterijní terminály.
 
Poslanecký klub VV se zároveň usnesl na tom, že podpoří novelu zákona o rodině, která podporuje střídavou péči. Normu vrátil sněmovně Senát. "Zastáváme názor, že dítě má právo na oba rodiče a oba rodiče mají stejná práva, pokud jde o výchovu dítěte. Sama vím, že v praxi je situace taková, že většinou dostane dítě do péče matka," vysvětlila poslankyně za VV Jana Suchá a dodala: "Tento zákon podporuje střídavou péči, ale přihlíží k zájmům dítěte. V první řadě je stále zájem dítěte na prvním místě."

Témata: hazard

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky