Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minimální mzda? Špatný koncept, tvrdí šéf Hospodářské komory

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Vláda se zaměstnavateli a odboráři jedná o zvýšení minimálním mzdy ze současných 9200 korun na 10200 korun. Není to krok správným směrem, já osobně bych ji zrušil, řekl v rozhovoru pro Radiožurnál prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Dlouhý upozorňuje, že ekonomické i politické názory na minimální mzdu jsou různé. „Já třeba jsem člověk, který by si osobně jako Vladimír Dlouhý přál, aby minimální mzda v naší zemi nebyla vůbec," uvedl šéf Hospodářské komory s tím, že zná celou řadu podnikatelů, který by byl v době poptávky ochoten najmout několik lidí, ale nemá peníze na to, aby jim vyplácel minimální mzdu.

„Ale třeba ten zaměstnanec by za tu menší než minimální mzdu byl ochoten pracovat, takže podnikatel by měl člověka navíc. Ten člověk by byl rád, že si aspoň něco vydělá, takhle nemůže a skončí, nemá práci žádnou, nemá výdělek žádný a skončí na pracovním úřadě," vysvětluje úskalí minimální mzdy Dlouhý. Kvůli tomu pak někteří zaměstnavatelé využívají třeba švarc systém.

Dlouhý proto považuje minimální mzdu za špatný koncept, na druhou stranu je to prý ale koncept, který je v Evropě široce přijímaný. „Je to také koncept přijímaný dlouhodobě už v České republice. Je to koncept, který jistě tato vláda zpochybňovat nebude. Čili já jako prezident Hospodářské komory nevolám po zrušení minimální mzdy, i když jako osoba si myslím trošku něco jiného," ujasňoval šéf komory.

Na druhou stranu pak ale upozornil, že pokud se bude mluvit o zvyšování minimální mzdy, je třeba to dělat šetrně. „S jejím zvyšováním velmi, velmi opatrně," dodává Dlouhý.

Témata:  CZK minimální mzda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.