Z autosedačky při testu vypadlo dítě, třetina jich propadla

Tento test dětských autosedaček dopadl naprosto katastrofálně. Ze 27 testovaných typů jich totiž hned třetina naprosto propadla. Navíc z jedné autosedačky vypadla při nárazu figurína dítěte a to jen při rychlosti 64 km/h!

Ilustrační fotografie
reklama

Žádná ze sedmadvaceti testovaných dětských autosedaček nebyla výborná. To jsou výsledky jarního testu, který udělala český Ústřední Automotoklub České republiky (ÚAMK) společně s dalšími evropskými autokluby. Test byl proveden na 27 autosedačkách. "Celkem 18 modelů obdrželo známku dvě nebo tři, devět jich propadlo, dostalo známku 4 a 5," uvedl ÚAMK.

Autokluby testovaly sedačky na bezpečnost, snadnou obsluhu, ergonomii, obsah škodlivin, čištění potahů i zpracování produktu. "Do testu bezpečnosti je již tradičně zařazován čelní náraz v 64 km/h a boční náraz v 50 km/h," upřesnil mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Test dětských sedaček 2015 ZDE.

Nejhůře asi z hlediska bezpečnosti dopadla sedačka Hauck Varioguard (do 18 kg). "Při čelním nárazu došlo k devastaci zadní části základny, takže figurína vypadla ze sedačky směrem pod sedadlo. To by vedlo k devastujícím zraněním v oblasti horní části těla dítěte," uvedl Vomáčka. Příliš bezpečná není ani sedačka Cam Gara 0.1, která v testu obdržela v bezpečnosti jen 24 procent.

U šesti sedaček se pak objevil vysoký obsah škodlivých látek. Jedná se o typy Simple Parenting Doona, Simple Parenting Doona & Isofi x Base, Baby Relax Baladin, Apramo Ostara, Apramo Hestia, Casualplay Sono Fix. Podle ÚAMK mají sedačky vysoký podíl polycyklických aromatických uhlovodíků a také insekticidů nebo stabilizátorů. "Tyto produkty důrazně nedoporučujeme nakupovat, mohou poškodit zdraví dítěte," říká Vomáčka.

Témata: děti | autosedačky | ÚAMK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky