Odškodné za závadnou vodu v Dejvicích. O kolik můžete požádat?

Pět tisíc korun pro ty, kterým závadná voda z kohoutku způsobila střevní potíže a vyhledali lékaře. A řádově ještě vyšší částky pro ty, kteří museli zůstat v nemocnici. Takové odškodnění čeká obyvatele pražských Dejvic a Bubenče.

Ilustrační fotografie
reklama

Problémy s vodou postihly od neděle zhruba 32 tisíc lidí. V úterý začali vodohospodáři prozkoumávat vodovodní potrubí a hledají místo, odkud mohla být pitná voda kontaminovaná.

Podle jediné varianty, se kterou se zatím pracuje, vodu zřejmě kontaminovalo slepé rameno potrubí. Vodohospodáři ještě neví, co vodu znečistilo, ale postižení už chtějí odškodnění.  

"Minulý týden mi začaly strašné bolesti břicha a zvracela jsem, odjela jsem k rodičům do Písku, kde jsem byla s těmito bolestmi hospitalizovan. Žádám tímto o vyřízení odškodného," tak znějí žádosti, které se množí. 

Odškodnění 5 tisíc korun dostanou lidé, kteří předloží lékařskou zprávu. Lidé, kteří navíc prokážou, že jim kontaminovaná voda způsobila nějakou finanční újmu, nebo zapříčinila ušlý zisk, mají nárok na další odškodné. 

Lékařskou pomoc kvůli střevním potížím způsobeným závadnou vodou vyhledalo zhruba 150 lidí. Někteří z nich, především děti, byli dokonce hospitalizováni. 

Velké problémy způsobila závadná voda také místním školám a školkám. Děti si musely mýt ruce v donesené studené vodě z cisteren. Obědy se nevařily, kuchařky podávaly studené jídlo. 
  
Všichni v Bubenči a Dejvicích se modlí, aby voda byla v pořádku během středy, jak vodohospodáři přislíbili.

Témata: voda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky