Plánujete dovolenou v Chorvatsku? Přehled novinek

Každý rok do Chorvatska zamíří statisíce Čechů a stejné to bude i letos. Plánujete i vy cestu k Jadranu? Podívejte se, co se při cestě do Chorvatska mění.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

785 tisíc Čechů zamířilo do Chorvatska loni, statisíce Čechů zamíří do této balkánské destinace i letos. I během letošní dovolené se musí Češi připravit na několik novinek. Motoristy příliš nepotěší, že Chorvati pro letošek plánují ještě více silničních kontrol, které prý budou ještě přísnější.

Kromě běžných přestupků chorvatští policisté rádi kontrolují i například dobré zajištění zavazadel, kol či člunů na střeše auta, ale i v něm. Za nedostatečnou fixaci pak dávají tučnou pokutu. Bagáž uvnitř auta pak nesmí ohrozit řidiče ani spolucestující.

V Chorvatsku také místní policisté rádi hlídají vaši rychlost. Rychlostní limity jsou téměř stejné jako u nás, v obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na rychlostních silnicích 110 km/h a na dálnicích 130 km/h. Pokud překročíte rychlost do 10 km/h čeká vás pokuta 300 kun (asi 1000 Kč), do 30 km/h to je 500 kun (asi 1800 korun), nad 50 km/h pak 1000 kun (asi 3600 korun).

Na druhou stranu potěší ty, kteří pojedou do Chorvatska autem, to, že se v Chorvatsku otevřelo několik nových silničních úseků. Ty vedou do několika letovisek na Istrijském poloostrově.

Mýtné se od loňska prakticky nezměnilo. Stejné to je i s dálničními známkami v zemích, kudy se do Chorvatska projíždí. Jejich ceny jsou srovnatelné s loňským rokem, případně se zdražily o pár korun.

Pokud uvažujete, že na dovolenou Chorvatska poletíte letadlem, potěší vás navýšení počtu spojů mezi Českem a Chorvatskem. Můžete se těšit na více letů z Prahy do Zadaru a Splitu. Z letiště v Mnichově se pak do Dubrovníku bude létat pětkrát týdně.

Témata: dovolená | Chorvatsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky