Se zmrzlinou nakupujete i vzduch. Jak poznat tu dobrou?

Zmrzlinu zmrzlinou dělají použité suroviny a také vzduch, který do ní výrobci vhánějí. Záleží ovšem na množství přidaného vzduchu. A abychom si pochutnali, tak i na dalších příměsích. Jak vybrat správnou zmrzlinu? Čtěte dál...

Zmrzlina, ilustrační fotografie
reklama

Základem každé dobré ovocné či smetanové zmrzliny jsou kvalitní suroviny a optimální množství vehnaného vzduchu, aby byla zmrzlina hutná tak akorát. Protože ovšem dobré suroviny stojí výrazně víc než vzduch, jsou kvalitní zmrzliny drahé a ty ostatní plné vzduchu. Víte, kolik vzduchu si ve skutečnosti kupujeme ve zmrzlinách? Server Vitalia.cz to zjišťoval ve velkém testu. Podívejte se, jak to dopadlo ZDE.

Z patnácti průmyslově vyráběných zmrzlin pět zcela propadlo, ani další na tom nebyly valně. Z povolené hmoty mnohdy zbylo pramálo a nejméně polovinu rozteklé zmrzliny tvořila voda.
Test také ukazuje na hojnou přítomnost stabilizátorů, které mají schopnost držet zmrzlinu pohromadě třeba i půl roku, aniž by výrazně přemrzla. To ostatně uvidíte v testu, kde určité druhy zmrzlin navenek prakticky netají.

Velkovýrobci šetří na každé surovině

Zatímco při výrobě domácí zmrzliny nás ani v nejmenším nenapadne sáhnout po rostlinném oleji či sušeném mléku, v průmyslové výrobě zmrzlin ve vaničkách je to jev zcela běžný. Sušené mléko se lépe uchovává, nekazí se, nemusíte ho uchovávat v chladu a je levnější.

Jenže smísit sušené mléko s tuky nestačí, směs je třeba něčím spojit. Zatímco v domácím prostředí za vás tuto práci obstarají například žloutky, průmyslová výroba dá zelenou nejrůznějším emulgátorům různého původu a mono a diglyceridům mastných kyselin. Abychom cítili i nějakou chuť, přidají se aromata a cukr. Nebo raději glukózovo-fruktózový sirup, je mnohem levnější. Čím více sladidla ve zmrzlině cítíte, tím víc na vás výrobce šetřil. I cukr totiž funguje ve zmrzlině jako pojivo.

Čím víc barev, tím víc zmrzlina

Kanárkově žlutá banánová, fialová borůvková či zářivě rudá jahodová… Tyhle barvy skutečně nejsou z použitých surovin. Nepřirozené barvy zmrzlin jsou tím prvním, co by vás mělo před jejich koupí varovat. Poctivá banánová zmrzlina totiž nikdy nebude žlutá ani pistáciová křiklavě zelená. Banánová má barvu slonové kosti a pistáciová by měla mít lehkou khaki nebo jemně zelenou podle způsobu výroby. Průmyslově vyráběné pistáciové navíc nemusí obsahovat vůbec žádné pistácie, mnohdy to bývají levnější mandle či lískové ořechy, které jsou obarvené zeleným barvivem a ovoněné pistáciovým aromatem.

Co se jahodové zmrzliny týče, ta sice bude červená, ale ne nepřirozeně. Zmrzliny z lesního ovoce oscilují mezi modro-hnědou, ale určitě nejsou jásavě modré. Mátová nebude zelená, ale krémová s kapkou zelené, a průmyslově vyrobená vanilková zmrzlina je sice žlutá, ale většinou jen díky barvivu beta -karoten. V případě kvalitních kopečkových zmrzlin u zmrzlináře bude žlutá díky žloutkovému základu. Co se týče ovocných zmrzlin, ty kvalitní poznáte i podle toho, že vám neobarví pusu.

Jinak nezbývá než číst obaly a sledovat i pořadí jednotlivých surovin. Je u mléčných zmrzlin na prvním místě cukr a voda, nebo mléko a smetana? Terno neuděláte se zmrzlinou, v jejímž složení převažují rostlinné tuky a velká míra stabilizátorů.

Témata: potraviny | zmrzlina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky