Gang lékařů a pojišťováků řádil v pěti krajích. Škoda jde do miliónů

Policii se podařilo rozbít organizovaný gang, který se ve velkém zaměřoval na úrazové pojistné podvody. Škody jdou do desítek milionů korun, obviněny jsou desítky lidí z několika regionů - nejenom pojištěnci, ale i pojišťovací agenti a lékaři.

Ilustrační fotografie
reklama

Kriminalisté vstupují do ordinace lékaře. Vynucují si vstup do počítačů. Stahují uložená data o pacientech. "Nějakou schůzi tam mají, říkala sestřička," říká jedna z pacientek na Poliklinice Liberec.

Ve skutečnosti za dveřmi probíhá policejní zásah, který začíná ráno v půl osmé a končí v poledne. Kriminalisté se přemisťují mezi chirurgickou ordinací a oddělením rentgenu. Do Pardubic si odvážejí plný pytel dokumentů a zabavená data.

Když se pardubičtí policisté před téměř dvěma lety pustili do vyšetřování případu pojistného podvodu, netušili, že tím rozkryjí případ, který zasáhne třetinu území republiky. "V rámci této realizace, jsme zasahovali v pěti krajích České republiky," uvedla pardubická policejní mluvčí Markéta Jankovská.

Pardubický, Ústecký, Středočeský kraj, Praha a Liberecký kraj. Tady všude probíhaly razie. "V Liberci jsme zadrželi jednoho lékaře, kterého jsme již obvinili," prozradila Najnkovská. Jednomu z obviněných - chirurgovi jsme chtěli dát prostor k vyjádření. Ten to ale odmítl.

Chirurg je vyšetřovaný na svobodě. Jeho šestačtyřicetiletého kolegu z nemocnice v Chrudimi, také chirurga, soud vzal rovnou do vazby. Zatčených jsou desítky. Čtvrtina je za mřížemi. Všichni jsou součástí velké skupiny, která měla fingovat úrazy, aby z několika pojišťoven získala úrazové pojistky.

"Jedná se o škodu v řádech desítek milionů korun, ale upřesníme ji až v pondělí na tiskové konferenci," zakončila Jankovská.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky