Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové dostali nové byty. Staré zlikvidovali za tři roky

Bydlení, ilustrační fotografie
Bydlení, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Romští obyvatelé slovenské obce Veľká Ida dostali nové byty. Ty staré, které měli tři roky, jsou v současné době v dezolátním stavu. Upozornil na to Košický Korzár.

Třináct nových bytů dostali podle starosty romské rodiny, které pracují. "Přednost mají zaměstnaní Romové, aby mohli platit nájem. Budeme vybírat z rodin, kde alespoň jeden člen pracuje," řekl Košickému Korzáru starosta Július Beluscsák (KDH, SaS).

Rozloha nových domků je 50 metrů čtverečních a nachází se v nich větší pokoj, koupelna, kuchyně a toaleta. Jejich výstavba stála 460 000 eur (více než 12 milionů korun), z čehož 30 procent platí obec a zbytek je financován skrze Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) a přes dotaci Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Slovenští Romové už dostali 24 podobných bytů. Polovina z nich je ale už zdemolovaná a starosta sa obává, že nové byty dopadnou podobně. "Bojím se, že za další tři roky se v nich nebude dát bydlet. My je ale budeme splácet dalších 24 let," dodal starosta.

V současných domech jsou podle deníku opadané omítky, ohořelé stěny, všudepřítomná špína a zápach. Obyvatelům to ale prý nevadí. "Myslíte si, že je tu bordel? My si dáváme pozor. Dokonce jsme malovali," tvrdí jedna z obyvatelek tříročního bytu.

Podobně je na tom i okolí domů, kde končí většina smetí, a to i přesto, že mají obyvatelé k dispozici velkokapacitní kontejnery. Nedoplatky za odvoz odpadu se tak podle starosty vyšplhají až na 25 000 eur (více než 680 tisíc korun) ročne. "Peníze od nich vymáhat nemůžeme, protože nic nemají," dodal.

Témata:  bydlení Romové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy