Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hádka u Jílkové o hokeji: Je zkorumpovaný, říká slavný Bukač. Padly i detaily o údajném úplatku Růžičkovi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Česká televize

Výdaje státního rozpočtu na sport rok od roku klesají, aktuálně má ministr školství k dispozici 3 miliardy korun. Jen malá část z toho jde na děti a mládež. Stále častěji se přitom mluví o tom, že děti sportují málo a mají problémy s váhou. Peněz je nedostatek a nedostávají se tam, kam mají, shodli se v pořadu Máte slovo zástupci sportovních svazů i rodiče sportovců.

Výsledek mistrovství světa v ledním hokeji pro Českou republiku nedopadl špatně, v případě 4. místa se však nedá ani mluvit o velkém úspěchu. „Třiačtyřicetiletý Jágr už nemůže a mladí na to nemají. Nemáme tolik mladých kvalitních hráčů," myslí si poslanec za hnutí ANO a syn legendárního reprezentačního brankáře Jiří Holeček. Můžou za to prý mimo jiné peníze.

S tím do jisté míry souhlasí i šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener. Trvá ale na tom, že svaz dělá vše, co je v jeho silách. „Dříve jsme měli členskou základnu mladých asi 60 tisíc, dneska je to asi 23 tisíc. Platíme trenéry v nejchudších klubech, přispíváme na výzbroj a výstroj," vysvětloval Lener.

„To se ale bavíme o malých. Ale co třeba taková 4. nebo 5. třída? Tam rodiče za hokejisty platí velké peníze," ptal se Miroslav Palaščák, který se proslavil zveřejněním videa s trenérem reprezentace Vladimírem Růžičkou. „Ve Finsku se platí 7 tisíc měsíčně, ve Švýcarsku 15 tisíc. U nás se platí v rozsahu 4 až 12 tisíc ročně," ujasňoval čísla Lener. Sám by rád zavedl třeba švýcarský systém, který je postavený na dvojím přístupu. „Buď rodiče platí menší částky a patří ke klubu, nebo platí víc, ve Švýcarsku třeba pětkrát, a jsou na volné noze," vysvětloval šéf českého hokeje.

Na mládež jde málo peněz

Podle bývalého hokejového reprezentanta Luďka Bukače se na děti příliš tlačí. „Sport je základ tělesného i duševního zdraví. Svaz vytvořil solidní prostředí, teď je ale třeba práci více systematizovat. Teď trenéři jedou podle metodologických příruček. Ty ale můžou hodit do koše. To je úplně k ničemu. Děti nemají být postrkovány zezadu, ale musí se tlačit dopředu vlastní silou," domnívá se bývalý hokejista. Trenéři jsou dnes podle něj navíc hulváti, kteří na děti křičí, a ty pak nemají chuť se žádnému sportu věnovat.

Podle Holečka by se měl ale změnit kompletně celý systém. „Do dětí jde minimum peněz, je na čase přenastavit priority. Nestavět národní stadiony, ale investovat do dětí. Teď do nich jde jen 10 % z těch peněz," nelíbí se Holečkovi. Systém byl podle Chládka do roku 1989 dobrý. „Teď je ale tělesná výchova třetí nejneoblíbenější předmět. Od září proto plánujeme zavést pro děti na prvním stupni třetí hodinu tělocviku," ujasňoval ministr s tím, že chce ze státního rozpočtu další 3 miliardy na podporu mládeže.

Babiš víc dát nechce

Do jeho vyjádření ale začal ostře zasahovat právě Holeček, který považuje práci ministerstva školství za špatnou. „Zeptejte se Babiše, proč mi nechce dát peníze. S nezdvořákem se bavit nehodlám," pustil se do poslance hnutí ANO Chládek, kterému došla trpělivost. Dodal také, že Holeček je sice „syn legendy", ale nic o problematice neví.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval předložil ještě děsivější čísla. „Celková spotřeba sportu je 123 miliard, od ministerstva dostáváme miliardy tři. A ty jsou určeny podle zákona na talentovanou mládež, vrcholový sport a reprezentaci. Dalších 11 miliard dávají ze svého rozpočtu obce. Dříve to ale bylo 13 miliard. Teď mají obce peníze z loterie, ale starostové radši dláždí chodníky, protože to je před volbami vidět," rozjel se Kejval.

Jak to bylo s Růžičkovým úplatkem?

Vzhledem k tomu, že ve studiu byl i Miroslav Palaščák, dostalo se i na korupční kauzu kolem Vladimíra Růžičky. Na otázky, proč teď video o údajném úplatku zveřejnil, měl rodič hokejisty jasnou odpověď. „Když jsem to točil, nepředpokládal jsem, že to zveřejním. A kdy jindy jsem to měl udělat, než před mistrovstvím světa?" ptal se Palaščák.

Růžičky se výrazně zastal šéftrenér svazu hokeje Lener. „Růža začal zařazovat mladé hráče, to dlouho nikdo nedělal. A říkat, že bere mladé hráče proto, aby se obohatil, to je nesmysl," má jasno Lener. Jenže podle bývalého hokejisty Bukače korupce v hokeji prostě je, rodiče ani trenéři se nechovají poctivě a z mladých hráčů se stávají fracci, kteří jsou zpupní a zklamaní, že to nikam nedotáhnou.

O úplatek si prý Růžička řekl už dříve

„Syn se dostal na konec mládežnické kariéry. Při zápasech měl jeden bod na zápas, i tak mu řekli, že by si měl radši najít práci. Pak mě oslovil kamarád, že Růžička se o něj za 250 tisíc postará," vysvětloval pozadí kauzy rodič hokejisty. Jeho syn prý měl talent, udržel se jako jeden ze tří ve Slávii po celou dobu od přípravky.

Generální manažer hokejového Litvínova ho ale rázně setřel. „Tohle se v hokeji neděje. Neumím si představit Růžu, že za váma běhá. Váš kluk hrál v Mostě, tam ho testovali. Viděl jsem ho a prostě na to neměl. Vy o něm mluvíte jako o talentovaném hráči, rodiče vidí svoje děti jinak," uzemnil ho Robert Kysela.

Je hokej opravdu zkorumpovaný?

Jenže Palaščák to jen tak nevzdal. „O peníze si řekl už dřív. Když jsem mu je nedal, posunul se syn do čtvrté lajny a už se výš nedostal," argumentoval Palaščák. S tím souhlasí i Bukač. „Neřád v hokeji máme. Můžou za to trenéři, rodiče i my všichni kolem hokeje. Korupce je všude, i při výběru do reprezentace," myslí si bývalý hokejista. „Já jsem nekorumpoval, cítím se jako oběť vydírání. I jiní lidé mi volají s podobnými příběhy. Prý jsem blázen, že jsem to zveřejnil," dodal Palaščák.

Takovým slovům se Lener jen smál. „A co jsem měl dělat?" ptal se všech Palačšák? „Třeba jít na policii," ozvalo se z publika. „Když vidím pana Palaščáka, musím se smát. Neměl by tady vůbec být," rýpnul si šéftrenér svazu.

O úplatcích mluvil i další bývalý hráč. „Trenér Holík si řekl o úplatek 50 tisíc. Zveřejnilo se to před pěti lety, ale od té doby se nic neděje," zlobil se bývalý reprezentant do 20 let Jan Platil. „Takových e-mailů dostávám denně hodně. Ale bez konkrétních informací nic neuděláme," posteskl si Lener. Podle Holečka by pomohlo, kdyby trenéři byli dobře placení, protože pak by neměli potřebu brát úplatky.

Špatné rozdělování peněz

Peníze prý navíc ministerstvo rozděluje značně pochybně. „Váš náměstek Hulínský mi řekl, že se to dělí takto: ten se mi líbí, ten se mi nelíbí, tomu dát musím," zaútočil na Chládka Holeček. „Reagovat na pana Holečka je pod mou úroveň," nechtěl se příliš hádat Chládek. Takové systémy podle něj fungovaly za bývalého vedení, ale ne teď.

Problém, který sport trápí, je podle předsedy olympijského výboru špatné přerozdělování peněz. „Sport vydělává 53 miliard, investuje se do něj ale jen 14 miliard," vysvětloval Kejval. Podle diváků jde většina peněz na velké sporty, ty menší s menší členskou základnou nedostávají skoro nic.

Podle Chládka jsou teď priority ministerstva jasné. „V první řadě je reprezentace, pak juniorské reprezentace a pak musíme opravit sportovní zázemí," vypočítával ministr. Jenže to se nelíbilo poslanci hnutí ANO. „Máte jiné priority než podvýbor pro sport. Ten má na prvním místě děti a mládež," rázně nesouhlasil s plány koaličního partnera Holeček.

Témata:  Michaela Jílková Máte slovo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 14:49

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy