Blíží se Babišův konec? Komentátor něco naznačil

Schválení další podpory biopaliv vyvolalo bouřlivou reakci, která zřejmě jen tak neutichne. Opoziční poslanci především z řad TOP 09 a ODS dávají jasně najevo, co si o hlasování mysli. Sám Babiš uvedl, že je mu jedno, jestli podpora biopaliv pokračovat bude nebo ne. Možná je to celé trošku jinak, naznačil komentátor Erik Best.

Andrej Babiš
reklama

Biopaliva podle Besta vydělávají Babišovi ročně 20 miliard korun. „To je 12% jeho celkových tržeb z Agrofertu. Muset tuto částku odepsat, a spolu s ní i investice do poměrně nových biopalivových zařízení, by pro nejbohatšího a konflikty nejvíce sužovaného ministra této země znamenalo velkou finanční ránu," analyzuje komentátor situaci ve svém pravidelném zpravodaji.

Pod vlivem podobných konfliktů pak podle Besta vykazuje známky multipolární osobnosti. „Jakožto soukromé osobě je mu 'úplně jedno', jestli bude podpora biopaliv prodloužena. Jakožto poslanec chtěl, aby ANO včera hlasovalo proti prodloužení podpory, ale sám se hlasování zdržel. A coby vlastník Agrofertu vidí, že 20 miliard korun je pořád 20 miliard korun, a továrník v něm vítězí. Koneckonců má povinnosti řádného hospodáře vůči dalším stránkám své osobnosti," domnívá se americký novinář.

I proto je prý možné se na celou situaci dívat hned z několika úhlů. „Na Babišovo chňapání po penězích se můžeme dívat dvěma způsoby: buďto má pocit, že jeho pozice je, i díky podpoře z Bruselu, natolik bezpečná, že mu projde bezmála vše. Anebo ví, že už brzy bude po všem, a chce si přijít na své, dokud je cesta ještě volná," dodal Best.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky