Rostlina, která může změnit způsob hledání diamantů

Každým průmyslovým odvětvím jednou za čas otřese významná inovace či vynález. Podle předběžných zpráv to vypadá, že významný objev změní dosavadní praxi při hledání diamantových nalezišť. Na závěry výzkumných prací prováděných v západoafrické Libérii odborníky z floridské univerzity (Florida International University), které budou v červnu publikovány v odborném časopise Economic Geology, netrpělivě čekají všichni, jejichž obživa jakýmkoliv způsobem souvisí s diamanty, informuje ALO diamonds.

Ilustrační fotografie
reklama

Stephen Haggerty, odborník na diamanty, podle zpravodajského serveru Mining.com našel novou pichlavou rostlinu (označená jako Pandanus candelabrum) podobající se palmě, která, jak se zdá, roste pouze na kimberlitovém podloží. Vyvřelá hornina kimberlit je významným zdrojem většiny dnes nacházených diamantů. 

„Kimberlitové komíny, ze kterých se těží přírodní diamanty, jsou velmi bohaté na hořčík, draslík a fosfor. Pokud se zmíněná rostlina systematicky vyskytuje právě na kimberlitovém podloží, mohla by být opravdu velmi užitečným ukazatelem a zefektivnit současný způsob hledání nových diamantových nalezišť,“ dodává Alojz Ryšavý, největší výrobce diamantových šperků v České republice a na Slovensku. „Rostlina by se mohla stát jednoduchým, velmi efektivním nástrojem pro společnosti hledající diamanty v západní Africe,“ dodává.

Vědecký pracovník Haggerty vede oddělení průzkumu společnosti Youssef Diamond Mining Company, v Africe s přestávkami pracuje od konce 70. let a v poslední době své bádání zaměřil právě na severozápadní část Libérie.

Témata: diamanty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky