Advokát odkryl, co si koupíme za minimální mzdu. Je to děsivé

Vládní koalice jednala o minimální mzdě. Ta by se měla zvýšit, o kolik ale zatím není jasné. Vláda, zaměstnavatelé a odbory se nedokázali na konkrétních částkách shodnout. Když to poslouchám, jde mi adrenalin nahoru, komentuje debatu o minimální mzdě advokát a zakladatel skupiny Přátelé Ruska v ČR Jiří Vyvadil.

reklama

Vláda by chtěla minimální mzdu zvýšit o 700 korun, odboráři požadují ještě o 300 korun víc. A zaměstnavatelé jen nesouhlasně kroutí hlavou. Pokud by vláda uspěla a všechny strany se dohodly na tom, že se mzda bude zvyšovat každá rok o sedm stovek, dojde podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly k porušení programového prohlášení.

„Vláda dala písemně najevo, že chce dosáhnout čtyřicetiprocentního podílu mezi minimální a průměrnou mzdou, a to není při takovém tempu možné dohodnout," komentoval jednání odborář.

Celá debata také pohoršila advokáta a bývalého soudce Jiřího Vyvadila. „Za čtvrt století budování kapitalismu je většina našich zaměstnanců stále žebráky. Kdykoliv poslouchám představitele hospodářské komory, jak doslova hořekuji nad každou korunou zvýšení minimální mzdy, jde mi adrenalin nahoru," přiznal na Facebooku Vyvadil.

Připomíná, že při stejné produktivitě má česká republika třetinové mzdy oproti Německu. Lidé prý před čtvrt stoletím cinkali klíči nejen kvůli svobodným volbám, ale i kvůli lečí životní úrovni. „Mě téměř fascinuje drzost našich podnikatelů, kteří si myslí, že navýšení minimální mzdy z 9 200,- Kč hrubého na 10 200,-Kč je obrovský skok. To je cca 8000,- Kč čistého. Nájem a služby za byt 5-7 tisíc., Opencard, a 3 rohlíky denně, deset deka salámu a 1 pivko. A nic jiného. Kdo za to může žít?" nechápe Vyvadil.

Minimální mzdu přitom podle statistik bere v České republice asi 100 tisíc zaměstnanců. „Na jedné straně máme multimilionáře a miliardáře a generální ředitele státních institucí se stotisícovými příjmy a na druhé straně ty, kteří dřou bídu. Vždy budou bohatí a chudší. Ale i ti chudší mají právo žít důstojně. A to nemohou. Je načase do toho kopnout," dodává rázně advokát.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky