Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Babiš politický génius nebo podvodník? Sociolog hledá odpověď

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Andrej Babiš už od počátku své politické kariéry tvrdí, že stát špatně vybírá daně. Slíbil, že se vše zlepší, když bude ministrem financí. Jenže poslední čísla mluví jinak. Třeba v lednu se vybralo o 17 miliard méně než rok předtím. Ministerstvo se brání tím, že je ještě brzy na velké hodnocení. Sociolog Petr Hampl to vidí trošku jinak.

Babiš je podle něj o krok před ostatními. „Jeho řešení otázky výběru daní je excelentní a ukazuje kus politického génia, opepřeného notnou dávkou bezskrupulóznosti," pustil se na Facebooku do ministra financí sociolog.

Upozorňuje na to, že se zvýšil počet úředníků, v době ekonomického růstu ale přesto kles výběr daní. „Debakl, řekli byste. Ale Andrej Babiš si poradil snadno. ANO prostě vydalo zprávu o úžasně rostoucích výběrech. Zprávu nepravdivou, ale copak má průměrný občan možnost to zkontrolovat? Občan se rozhoduje, jestli bude tomu dobromyslnému strýčkovi, co se už nemohl dívat, jak politici kradou, věřit nebo jestli mu věřit nebude," nastiňuje Hampl, jak to v praxi funguje.

Problém pak podle něj spočívá v tom, lidé Babišovi věřit budou, protože je to „sympatický strýček" a protože „to psali v novinách". Stejnou taktiku podle sociologa zvolila i ČSSD v případě toho, co označuje za „islámský kolonismus.

„Veřejnosti říká, že je proti kvótám a přitom pracuje na jejich prosazení. Připadá vám to amorální? Mně taky. Ale nemá se rozhořčovat nad amorálním jednáním a zároveň obhajovat politický systém, který k takovému jednání motivuje a odměňuje je," posteskl si Hampl s tím, že Babiš a Sobotka zvolili nejefektivnější strategii, kterou jim současná pravidla umožňují.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy