Jaké budou ceny benzínu a nafty v létě?

Ceny nejprodávanějších pohonných hmot, Naturalu 95 a nafty by se v hlavní letní motoristické sezóně neměly přehoupnout přes 35 korun za litr. Vyplývá to z odhadů společnosti ARMEX Oil, největšího soukromého dodavatele ropných produktů v Česku*. Loni v létě se přitom cena nejprodávanějšího Naturalu 95 pohybovala na hranici 37 korun za litr, informuje ARMEX Oil.

Ilustrační fotografie
reklama

Hlavními faktory, které ovlivňují vývoj ceny pohonných hmot u nás, jsou cena ropy a kurz amerického dolaru vůči euru. „U ropy se dá s větší mírou pravděpodobnosti očekávat její zdražování. Většina analytiků se také domnívá, že nadále zdražovat bude i dolar. Pokud by se potvrdily oba tyto předpoklady, ceny na čerpacích stanicích půjdou nahoru. Jsme však přesvědčeni, že nárůst bude pozvolný, nepředpokládáme tedy výrazné překročení hranice 35,– Kč/litr u obou nejprodávanějších produktů. Dokonce si dovolujeme tvrdit, že ceny této hranice s největší pravděpodobností v létě ani nedosáhnou,“ uvedl Hynek Sagan, generální ředitel společnosti ARMEX Oil.

Letní sezóna není z pohledu prodejců pohonných hmot nijak výjimečná, naopak senzitivněji ji podle Hynka Sagana vnímají zákazníci. „Hlavní letní sezóna na ceny paliv žádný zásadní vliv nemá. Jsou roky, kdy jsou ceny pohonných hmot v létě nejvyšší, ale takových roků je statisticky poskrovnu. Zákazníci však v letní sezoně jezdí víc a jsou tedy na jakékoliv zdražení v létě zásadně citlivější, než je tomu v jiných obdobích roku,“ uvedl Hynek Sagan.

Přestože v posledních týdnech situace na trhu s ropou a kurz amerického dolaru nahrávají výraznějšímu zdražování pohonných hmot, čerpací stanice, stejně jako při zlevňování, posouvají ceny jen pozvolna. „Cena ropy od počátku roku vrostla zhruba o 40 procent a kurz koruny vůči dolaru poklesl zhruba o čtyři koruny. Nárůst cen na čerpacích stanicích ale opět, tedy stejně jako při zlevňování, tuto razanci zdaleka nekopíruje. Důvody jsou totožné jako při zlevňování, tedy zásoby, způsob výpočtu ceny a zejména konstantní výše spotřební daně,“ doplnil Hynek Sagan.

Společnost ARMEX Oil vlastní síť 13 čerpacích stanic, zaměřuje se ale především na velkoobchodní prodej pohonných hmot. Firma s obratem přes 10 miliard korun je součástí skupiny ARMEX, do které patří také další distributor pohonných hmot, firma TRANSCARGO, dodavatel energií ARMEX ENERGY a inženýrská společnost ARMEX Invest.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky