Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 úseků na dálnicích zadarmo a zvýšení mýtného: Ťok navrhuje změny v dopravě. Kde? MAPA

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ministr dopravy Dan Ťok plánuje, že na pěti úsecích dálnic a rychlostních silnic, se nebude muset platit poplatek za využívání těchto silnic. Jedná se o úseky zhruba o celkové délce 30 kilometrů. V mapě se můžete podívat, jakých míst se to přesně týká.

Ministerstvo dopravy plánuje, že se na celkem pěti úsecích dálnic a rychlostních silnic bude jezdit bez poplatku. "Když se budovaly dálnice, tak se využila trasa silnice 1. třídy. V současnosti tak je silnice 1. třídy přerušena dálnicí a nám přijde nefér, aby jsme nutili řidiče si koupit dálniční známku, pokud ji na jiné účely nepotřebuje, nebo to objíždět přes silnice 2. a 3. tříd," vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok.

Nové opatření by podle ministerstva žádný větší problém neměl přinést. "Poplatky by se nevybíraly zhruba na 30 kilometrech z 1240. Žádný velký do rozpočtu to nebude a neměl by to být problém. Odhad je propad 10 až 20 milionů, které je celkově okolo 3 miliard," doplnil Ťok.

MAPA ZDE

Jezdit bez poplatku by se mělo jezdit na pěti místech - na dálnici D1 v úseku Kývalka - Brno a Brno - Holubice), na D3 mezi Čekanicemi a Měšicemi, na R6 mezi Jesenicí a exitem Cheb - sever a posledním úsekem bude mezi Bezděčínem a Mladou Boleslaví na R10.

Návrh ministerstva dopravy v nejbližších týdnech poputuje na zasedání vlády, kde by ho kabinet Bohuslava Sobotky měl projednat. "Chci to nechat schválit vládou, protože by to nemělo být rozhodnutí jen ministra dopravy," řekl Ťok. Šéf dopravy by pak následně chtěl návrh zařadit do vyhlášky o dálničních známkách v polovině letošního roku.

Témata:  dálnice dálniční poplatky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.