Rozzlobený důchodce u Jílkové: Za svých 65 korun chci kvalitní jídlo

Státní zemědělská a potravinářská inspekce má od letoška roku nové pravomoci, od začátku roku proto bojuje proti nepoctivým provozovatelům restaurací a hospod. Ministerstvo zemědělství také plánuje zásadní změny v prodeji stáčeného vína. Jenže to se nelíbí zástupcům vinoték, což dali jasně najevo v pořadu Máte slovo.

Michaela Jílková
reklama

Některé vinárny a vinotéky prý prodávají patoky, zahraniční nekvalitní víno nebo pančované víno vydávají za to kvalitní z jižní Moravy. Ministr Marian Jurečka proto plánuje, že by se víno prodávalo v krabicích, která by zabránily podvodům.

„Jde o systém bag in box. Lidé to znají, prodávají se tak třeba mošty. Mohli by si tak víno sami doma natočit," popisoval v pořadu Máte slovo Jurečka. Takové balení prý zabrání podvodům. Víno tak navíc podle šéfa Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanici získá rodný list.

Obaly ale podle zástupců vinoték nic neřeší. „Pančované víno můžete mít i v boxech. Tady je třeba zabránit nelegálnímu dovozu vína ze zahraničí," měl jasno Radim Heča ze Sdružení obchodníků s vínem. To potvrzuje další člen sdružení Pavel Tůma.

Je možné podvádět i s novými obaly?

„I box jde zpětně naplnit. Teď jsem dostal CD, na kterém firma nabízí, že bag in boxy znovu naplní," popisuje Tůma. Problémy navíc prý budou mít i prodavačky ve vinotékách, které budou muset denně tahat desítky například pětilitrových krabic ze skladů.

„Vína tak budou mít etiketu, Pokud budou padělaná, snadno se dopátrá, kdo to udělal. To u sudů nejde, prodejce to svede na dodavatele, ten udá jiného dodavatele, který má sídlo někde v paneláku," popisoval ministr Jurečka, jak těžko se dnes hledá viník.

Zástupci prodejců vína také tvrdí, že boxy prodraží víno, čímž bude ohrožen jejich byznys. Zároveň je to prý znevýhodňuje. Nelíbí se jim, že by se takto měl měnit jen prodej zahraničního vína. „Loni slovenské víno dováželo jen pět subjektů. Ale vinotéky jsou plné slovenského vína, které se vydává na moravské," popisoval prezident Svazu vinařů Tibor Niytray s tím, že s moravským vínem takové problémy nejsou.

Vinotéky přijdou o miliardy

Kdyby se prý ale dovoz správně kontroloval, nemuselo by podle vinárníků dojít na tak zásadní změny v prodeji. „A kolik vašich kinoték prodávalo pančované víno? Třeba společnost Vinium měla 95 % vody," pustila se do zástupců vinoték Jílková. „Ale ta k nám nepatří," bránil se Heča. „To máte štěstí," musela se mírnit moderátorka.

„Kdyby všichni dodržovali zákony, nemuseli bychom nic řešit. Ani já z toho nemám radost," přiznal Jurečka. Hned to ale schytal od prodejců vína. „V první řadě jde o spotřebitele. A k zákonu chybí důvodová zpráva, že to zhatí finanční investice vinoték, třeba za technologie, stáčecí zařízení a sudy. Jedna vinotéka tak přijde asi o 70 až 80 tisíc. U nás máme asi 20 tisíc vinoték. To dělá víc než 1,5 miliardy ztráty," vypočítával Václav Valenta ze Sdružení podnikatelů a živnostníků. „Žádal jsem asociaci vinoték, aby mi oficiálně poslala vyčísleno, jaké by to mělo dopady. Dodnes jsem od nich nic nedostal, proto to v té zprávě není," bránil se Marian Jurečka.

Nemluvě o tom, že prý boxy prodraží víno. „To není pravda, jen místo za PET lahve budete platit za boxy," oponoval jeden z vinařů. Jeden obal na pět litrů vína přijde údajně asi na 19 korun. Obchodníci ale mluví o prodražení asi 5 až 10 korun na litr.

Jaké jsou nejčastější problémy?

Když už se úřady daly do boje proti nelegálnímu prodeji vína, měly by se podle prodejců zaměřit na prodej sudového vína v drogeriích, trafikách nebo masnách. Tam je prý více problému než v klasických vinotékách, ale přesto to nikdo neřeší.

Nejčastější problémy s vínem jsou podle potravinářské inspekce přidávání vody, glycerinu, cukru, který kvasí mimo proces kvašení vína. V nápojích jsou často také přítomné nemoci, nebo prodejci a distributoři uvádí špatné údaje o procentu alkoholu a původu vína.

Pančování vína je dnes pouze přestupek, i když v minulosti to byl trestný čin. To má Jurečka v plánu do budoucna změnit. V pořadu se zavázal, že pro to udělá vše. Když se o tom minule ve sněmovně jednalo, neprošel prý jeho návrh na změnu o jeden hlas.

Inspekce zavřela 100 restaurací

Problémy nemají jen prodejci vína. Od začátku roku bylo uzavřeno už 100 restaurací a hospod. Většinou kvůli špatným hygienickým podmínkám. Zástupce potravinářské inspekce na fotografiích ukazoval krysí trus v kuchyni a další znepokojivé fotky. „No fůj, to je odporné," reagovala na snímky moderátorka.

„A kolik těch restaurací bylo asijských," ptal se bývalý živnostník a kuchař Petr Matoušek. „nevedeme statistiky podle rasy, národnosti nebo náboženství," jasně odpověděl šéf inspekce Klanica. Dodal ale, že úředníci zavřeli i několik bister, na což se asi Matoušek ptal. Některé restaurace prý skladovaly jídlo na záchodě, jinde byly problémy s myším trusem.

Nastavované porce, nekvalitní suroviny

Podniky také často špatně skladují potraviny, čímž může doházet k jejich znehodnocení. „Slyšel jsem, že existují různá měřítka pro kontroly restaurací a asijských bister. Kontroloři mi řekli, že nerozeznají jednoho od druhého. Prý je pro ně těžké něco kontrolovat," popisoval kuchař Matoušek.

„Já si nechávám dovážet jídlo do domu. Vystřídal jsem 7 restaurací, v každé byl nějaký problém. Tam jídlo nastavovali, ve druhé mi dávali všechno jídlo do jedné misky, i když jsem měl čtyřdílný box. Kdo to má pak jíst. Když zaplatím 65 korun, čekám nějakou kvalitu," mluvil o svých zkušenostech důchodce Pavel Jan Buvala.

Podle zástupce restaurací Ladislava Marka se za tu cenu dá uvařit chutné a kvalitní jídlo, ale spíše bezmasé a jen v sezóně. „Za biftek byste si musel připlatit," dodal Marek. Podle Sdružení pro ochranu spotřebitelů si lidé nejčastěji stěžují na studené jídlo nebo podmíráky. Často se ale číšníkovi neozvou, protože se bojí negativní reakce.

Jídlo se navíc prý často šidí. Místo smaženého eidamu strávník dostane jen náhražku sýra, zvěřina se často nahrazuje hovězím naloženým ve víně, vývary se vaří z kostky. „Takových podvodů je celá řada a podvodníci na nich hodně vydělávají," upozorňuje Klanica z potravinářské inspekce.

Jak poznat dobrou restauraci?

Odborníci proto radí, jak se vyhnout pochybným restauracím – důležitá je prý čistota stolů i toalet, strávník nesmí zapomenout ani na výběr z jídelního lístku. Čím více jídel restaurace nabízí, tím horší to je. „Když se podíváte na restauraci, kde je 40 míst a na jídelním lístku je 28 jídel, je jasné, že je to zvláštní. Často se stává, že do jednoho jídla přidají surovinu a mají jídlo nové. I když chutná stejně," vysvětluje majitel restaurace Marek.

Problémy s podvody v restauracích i kinotékách by podle všech diskutujících vyřešili vyšší pokuty. Při prvním pochybení by měla být sankce dostatečně vysoká, aby živnostníka zasáhla, a on už neměl do budoucna chuť podvádět. Případné další pochybení by pak mělo přinést rovnou zákaz činnosti.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky