Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rubl rekordně posílil. Co to znamená pro Rusko?

Ruská měna, rubl
Ruská měna, rubl
Foto: Pixmac

Ruská národní měna zaznamenala v dubnu rekordní růst. Takhle dobře se rublu nevedlo od roku 1993. To je ale asi jediná dobrá zpráva pro Rusko, píše server Foreign Policy.

Minulý měsíc byl pro ruskou měnu nejspěšnější měsíc za posledních 22 let. Jen tento rok ruská měna zaznamenala oproti dolaru nárůst asi o 18 %. Tyto pokroky ovlivnily ruské akcie i část investorů, kteří dosud neměli odvahu naskočit zpátky do obchodů. „Nejsou ale dost velké, aby zachránily ekonomiku slábnoucí země. Nová data naznačují, že mnozí velcí investoři jsou skeptičtí," píše server Foreign Policy.

Rubl se letos odrazil ode dna a z lednového kurzu 70 rublů za 1 dolar, se ve středu dostal na 50 rublů za 1 dolar. Hodnota měny vyslala impuls také k oživení cen ropy, největšího vývozního artiklu Ruska. Ale i když růst měny vytlačil nahoru ceny ruských zásob, velcí investoři se na ruský trh stále nehrnou.

Podle analytiků dělají dobře, takové dobré časy podle nich totiž příliš dlouho nevydrží. Podle čísel Světové centrální banky z dubna, se očekává pokles ruské ekonomiky o 3,8 %. Ruská vláda je ale na rozdíl od analytiků optimističtější a očekává pokles jen o 3 %.

Chris Weafer z poradenské firmy Makro-Advisory se sídlem v Moskvě očekává, že hodnota rublu v příštích týdnech opět klesne na 65 rublů za 1 dolar, bude tedy brzy výrazně slabší než nyní. „Klíčovým rizikem je obnovení těžkých bojů na východní Ukrajině. Rusko doufá v uvolnění nebo zrušení sankcí a v to, že se investoři do Ruska zase pohrnou," dodal Weafer.

Evropská unie ale takový vývoj zřejmě nedovolí, prozatím se očekává, že sankce, které mají skončit na začátku června, budou prodlouženy. Kvůli tomu se obchodní vztahy mezi EU a Ruskem jen tak k normálu nevrátí.

Témata:  Rusko Rubl (RUB)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy