Hlavní sezóna dovolených se blíží. Lupiče lákají domy, byty i chaty

Květen a červen jsou pro zloděje výnosným obdobím. Pomalu začínají dovolené a lidé stále častěji vyjíždějí o víkendech na chaty nebo chalupy a jejich byty zůstávají prázdné. Chataři a chalupáři své objekty s prvními teplejšími dny také zbavují zimního zabezpečení, avšak nepobývají v nich tak často, aby zloděje od nezvaných návštěv odradili. Motivace některých zlodějů je v tomto období navíc větší. Nekradou pouze pro zajištění živobytí a denní dávku drogy, ale jedná se o vypočítavé jedince, které si žijí na vysoké noze. A právě květen a červen jim umožňuje nakrást si peníze na letní radovánky včetně drahých zahraničních dovolených, informuje firma Next.

Ilustrační fotografie
reklama

Jen za minulý rok policie zaznamenala celkem 50 tisíc vloupání s celkovou škodou 1, 7 mld. Kč. Zloději kradou jak v prázdných bytech, tak i za přítomnosti obyvatel. „Pro zloděje je samozřejmě jednodušší, když v bytě či domě obyvatelé nejsou. Jsou však stále drzejší, a protože díky jemným a tichým metodám jako je bumping překonají nezabezpečené dveře za pár sekund, kradou i za přítomnosti obyvatel. V tu chvíli totiž najdou za dveřmi mobil, peněženku nebo třeba i klíčky od auta a jejich mise je tak úspěšnější,“ upozorňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení firmy Next. A dodává: „Proto doporučujeme byty a domy opatřit bezpečnostními dveřmi vložkou a zámkem minimálně ve III. bezpečnostní třídě, ty jediné odolají vloupání.“

Ročně jsou vykradeny také tisíce chat a chalup, které slouží k víkendové rekreaci a přes týden je většinou nikdo nevyužívá. Profesionální zabezpečení těchto objektů se často nevyplatí a zloději tu mají výborný výhled na dobrou kořist. Vybavení domácnosti, stavební stroje, vybavení dílny, ale často i starožitnosti. „Objekt musí buď být dobře zabezpečen, působit zabezpečeně, nebo musí být jasné, že v něm žádná kořist nečeká. Jinak si koleduje o vykradení, ke kterému je zejména v jarním období náchylný,“ uvádí Ivan Pavlíček, Next.

Dalším zajímavým artiklem jsou pro zloděje na jaře kola. Nabízejí se jak v nezabezpečených sklepech, garážích, ale i v bytech. Lidé kupují totiž stále dražší kola, a proto je parkují v bytech, které však často nemají zabezpečené. Jedná se o počet okolo 10 000 ukradených kol a škodu přes 170 mil. Kč za rok a je alarmující, jak drahá kola se nabízejí k ukradení bez zabezpečení. 

Témata: krádeže | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky