Ministerstvo financí odmítá navýšení plateb za státní pojištence

Ministerstvo financí v tuto chvíli odmítá navyšovat platby za státní pojištěnce tak, jak navrhuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Z mezinárodního porovnání příjmů systému zdravotnictví s ostatními státy OECD v přepočtu na jednoho obyvatele k HDP, jakož i k paritě kupní síly vyplývá, že české zdravotnictví není zásadně podfinancované, uvádí Ministerstvo financí.

Ilustrační fotografie
reklama

Opakovaně však upozorňujeme na skutečnost, že je třeba řešit nejen příjmovou část, ale především část výdajovou. Neexistuje cenová a úhradová regulace zdravotnických prostředků, stále nejsou dořešeny centrální nákupy v rámci sektoru zdravotnictví, je třeba provést audity minimálně přímo řízených nemocnic a podle jejich výsledků vyhodnotit potřebu změny managementů nemocnic. Zdravotnictví navíc stále schází transparentnost hospodaření. Je třeba odkrýt nejen finanční toky mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli péče, k čemuž by měl být zřízen nezávislý dozorový orgán, ale je nutné rovněž zveřejnit obchodní smlouvy zdravotnických zařízení a zdravotních pojišťoven. To vše jsou závazky z koaliční smlouvy, které pan ministr Němeček neplní. Jsme přesvědčeni, že lze najít ve zdravotnictví významné úspory a získat tak finanční prostředky pro navýšení platů lékařů a zdravotních sester bez nutnosti valorizovat platby za státní pojištěnce.

Problémem však zůstává, že českému zdravotnictví chybí jakákoli koncepce dlouhodobé udržitelnost financování ve světle demografického vývoje a stále nákladnější léčby. Valorizace plateb za státní pojištěnce tak, jak je navrhovaná Ministerstvem zdravotnictví či Českou lékařskou komorou, není koncepční, ale bude znamenat pouze navyšování výdajů ze státního rozpočtu a tím prohlubování deficitu. Toto nepřinese zdravotnictví dlouhodobou stabilitu, ale jen uměle oddálí potřebu strukturálních změn.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky