Pozor na nebezpečné sýry ze Slovenska. Nemáte je doma?

Máte rádi sýry ze Slovenska? Nakoupili jste si nějaké v poslední době? Mohou obsahovat nebezpečnou bakterii listeria.

Ilustrační fotografie
reklama

Na závadnou šarži slovenských sýrů upozornili českou stranu sami Slováci. V sýrech "Nite prírodné" (výrobce: Bačovské syry, s.r.o., Družstevná, Žilina) objevili nebezpečnou bakterii Listeria monocytogenes. Sýry tedy označili za zdravotně závadné a podle mezinárodní dohody s Českem se Slováci obrátili na Státní veterinární správu.

Inspektoři zjistili, že do Česka doputovalo celkem 64 kilogramů této šarže sýrů, ve které byla listeria potvrzena. Sýry se naštěstí dostaly jen do omezeného prodeje, protože společnost prodává jen ve vlastních prodejnách DeNuevo.

Zbystřit by proto měli lidé, kteří si odnesli sýr z obchodních center Futurum Hradec Králové, City Park Jihlava a Nový Smíchov (Praha). Sýry se ovšem prodávaly ještě ve stáncích DeNuevo na farmářských trzích v Česku.

Firma DeNuevo okamžitě stáhla zbývající sýry z prodeje, ale přesto se podařilo takto stáhnout jen 20 kg z celkové dodávky sýrů. Zhruba 40 kilogramů lidé už vykoupili. "Státní veterinární správa v této souvislosti doporučuje, aby případní zákazníci vrátili zakoupené výrobky v místě prodeje," řekl tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky