Vláda připravuje změny v ropném byznysu

Vláda připravuje změny v ropném byznysu, které mají nejen transformovat státní firmu Čepro, ale fakticky přeskupit celé odvětví rafinerií, obchodu s ropnými produkty a jejich skladování i přepravy. Píše o tom pondělní vydání deníku E15.

660
reklama

Ministerstva průmyslu, financí a Úřad vlády podle deníku E15 chystají společně s vedením Čepra komisi, která se bude zabývat budoucností této společnosti. Závěry komise ovšem ovlivní budoucnost obou velkých ropných firem z první desítky největších českých podniků podle žebříčku Czech Top 100 – kromě Čepra s tržbami 44 miliard korun také zatím nejsilnějšího Unipetrolu s 86 miliardami korun.

„Komise začne fungovat během září,“ řekl deníku E15 náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner, jehož úřad má přípravy na starosti. Kromě Hünera bude v osmičlenné komisi zastoupen i náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček a šéf Čepra Jiří Borovec. Práci komise již dříve posvětili ekonomičtí ministři.

„Čepro je konglomerát různých činností,“ vysvětlil Hüner, proč jsou nutné změny proti současnému stavu. Komise by tak podle deníku E15 například mohla dospět k závěru, že Čepro by si mohlo vyměnit akciové podíly s některou z rafinerských společností nebo si vyměnit majetek. Do hry už aktivně vstoupily také další firmy. Dvě už daly jasně najevo, že mají o majetek Čepra či partnerství s ním velký zájem – Unipetrol, který je součástí polské skupiny PKN Orlen, i slovenský Slovnaft.

Pokud by se Čepro spojilo například se Slovnaftem, vznikla by nová jednička v ropném byznysu na českém trhu. Podle některých zdrojů z byznysu i politiky by však byla lepší orientace na české rafinerie, v nichž drží většinové podíly Unipetrol. Kdyby se stát rozhodl prodávat společnost Čepro nebo některé její části, je podle E15 pravděpodobné, že zájem by projevili další zahraniční zájemci, například rakouská OMV nebo ruský Gazprom.

Čepro se v současné době zabývá skladováním ropných produktů, provozuje produktovody a mezi jeho hlavní činnosti patří také velkoobchod a maloobchodní čerpací stanice EuroOil. Čepro také skladuje benzin a naftu pro Správu státních hmotných rezerv. Vedení firmy, stejně jako klíčová ministerstva proto došla k závěru, že by se společnost měla soustředit pouze na některé z těchto činností. Pokud by se společnost spojila s rafinerskou firmou, jejím věnem do společného svazku by mohly být sklady a produktovody, píše deník E15.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky