Ceny benzinu a nafty poletí i dál rapidně nahoru. Co nás čeká? +INFOGRAFIKA

Jdou rapidně nahoru . Na přelomu ledna a února jsme se radovali, že cena benzinu a nafty v průměru klesla pod 30 korun. Jenže po pár týdnech je všechno úplně jinak. Cena pohonných hmot jde nahoru, výrazně roste zejména v posledních dnech.

Ilustrační fotografie
reklama

37 a 34 haléřů. Právě o tolik v minulém týdnu zdražil nejprodávanější benzin natural 95 a nafta. A výraznému zdražování rozhodně není konec. Podle analytiků totiž i v tomto týdnu pohonné hmoty zdraží o desítky haléřů!

"Ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu v uplynulém týdnu stouply, když benzín zdražil o 3 % a cena nafty se zvýšila o 3,12 %. Česká koruna oproti americkému dolaru posílila o 0,6 %," uvedla analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová. "V nejbližším týdnu očekáváme nárůst cen pohonných hmot o několik desítek haléřů," dodala.

Podle posledních údajů společnosti CCS se natural 95 v průměru v Česku prodává za 32,12 koruny, nafta pak za 31,89 koruny. Nejdražší natural je v průměru u pump v Praze a na Vysočině (32,62 Kč za litr), nejlevnější pak v Královehradeckém kraji (31,78 Kč/litr). Nejdražší naftu natankujete v Jihomoravském kraji (v průměru za 32,64 Kč/litr), nejlevnější v Pardubickém kraji (31,42 Kč/litr).

Zajímá vás, jak se vlastně cena pohonných hmot tvoří, podívejte se na následující infografiku. Cenu benzinu a nafty u nás výrazně ovlivňují ceny na burze v Rotterdamu a také kurz koruny vůči dolaru (právě v dolarech se totiž v Rotterdamu tyto komodity obchodují). Pohyb cen se však na čerpacích stanicích projeví až po 2 až 3 týdnech, než se přes rafinérie dostanou na čerpací stanice.

Infografika ZDE.

V následující grafice se pak můžete podívat, z čeho přesně se cena benzinu a nafty skládá. Ceny jsou složené ze samotné ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu, daně z přidané hodnoty, spotřební daně a marží obchodníků. Zhruba 35 až 40 procent ceny tvoří právě cena benzinu a nafty v Rotterdamu. Další výraznou položkou je spotřební daň, ta je u nafty je fixně 10,95 Kč za litr, u benzinu 12,84 Kč za litr. Nejnižší položku v ceně pohonných hmot tvoří marže obchodníků, dlouhodobý průměr distributorských marží je 2,50 Kč za litr. Poslední položkou v ceně, je DPH, 21 procent z celé ceny benzinu nebo nafty.

Složení ceny benzinu a nafty ZDE.
  

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky